Janja Garnbret športnica meseca po izboru svetovnih iger

Mednarodno združenje, ki organizira svetovne igre, je slovensko športno plezalko Janjo Garnbret, ki se je v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji, v začetku oktobra izbralo za športnico meseca septembra 2018.
Janja Garnbret športnica meseca po izboru svetovnih iger (vir: The World Games)
Janja Garnbret (Šaleški AO) je na svetovnih igrah Vroclav 2017 osvojila srebrno kolajno v težavnosti, na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pa osvojila zlato v balvanih, srebro v težavnosti in zlato v novi disciplini - kombinaciji, ki bo v takšnem formatu tudi predstavljena na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Kot so zapisali v obrazložitvi, je 19-letna športna plezalka ena največjih slovenskih upov za prihajajoče olimpijske igre.

Že leta 2015 se je Garnbretova uvrstila na četrto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, leta 2016 pa zmagala na večini tekem, na katerih je nastopila. V letih 2016 in 2017 je osvojila svetovni pokal v težavnosti in kombinaciji ter postala svetovna prvakinja v vseh disciplinah - leta 2016 v težavnosti in letos v balvanih in kombinaciji. Poleg tega je Janja preplezala tudi vrsto izjemno zahtevnih smeri v naravnih stenah.


Svetovne igre so primerljive s svetovnimi prvenstvi in so vsaka štiri leta organizirane pod okriljem International World Games Association (IWGA) po izvedenih poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe in nekateri med njimi kasneje postanejo tudi del olimpijskih iger, kot bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero leta 2020 v Tokiu na Japonskem.


-------------------------