Gregor Vezonik bronast na svetovnem prvenstvu v balvanih

Gregor Vezonik si je v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva priplezal bronasto medaljo, kar je še en izjemen dosežek v njegovi karieri, ki je v letošnji sezoni prav eksplodirala. Triindvajsetletni Ravenčan je letos že končal kot peti balvanist svetovnega pokala, tokrat pa dopolnil koroški športnoplezalni uspeh, ki sta ga začeli Janja Garnbret z zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti ter bronasta paraplezalka Tanja Glušič.
Gregor Vezonik bronast na svetovnem prvenstvu v balvanih (foto Luka Fonda)
Gregor Vezonik (AK Ravne) si je s tremi vrhovi in eno cono finala v Innsbrucku priplezal bronasto medaljo svetovnega prvenstva v balvanskem plezanju, drugo slovensko moško balvansko kolajno v tej disciplini in tretjo slovensko nasploh v balvanih od skupno trinajstih. "Res je kar neverjetno. To, kar se v letošnji sezoni dogaja, je bilo v prejšnjih sezonah nepredstavljivo, tako da sem res vesel. Na koncu je bil težek boj za medaljo in mi je uspelo. Super," se je veselil 23-letni Ravenčan, ki je z bronom v Innrbsucku pristavil češnjo na vrhu imenitne sezone: "Na takšnih velikih tekmah je treba v finalu uživati in sem si vzel finalno rundo na tak način, da sem čim bolj užival. Vsak balvan posebej sem poskusil na novo začeti, ga vzeti kot novo zgodbo. Mislim, da mi je uspelo super, ker sem užival, ob tem pa sem bil zbran in mislim, da se je res poklopilo." Svetovni prvak je postal z 19 leti najmlajši finalist, Japonec Kai Harada, za katerega je to zlato prva medalja na velikih tekmovanjih, srebra se je veselil razigrani Južni Korejec Jongwon Chon, tudi zmagovalec azijskih iger.

Gregor Vezonik z bronom balvanskega svetovnega prvenstva ob prvaku Japoncu Kaiu Haradi in podprvaku Jongwonu Chonu iz Južne Koreje (foto Luka Fonda)

Koroški športni plezalec je poleg zmage na zadnji tekmi svetovnega pokala 2018 v balvanih v Münchnu letos še dvakrat stopil na tretjo stopničko, sicer pa svetovni pokal končal na skupno petem mestu. V Innsbrucku je nastopil v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva in ga najžlahtneje začinil z bronom, medtem ko je na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Parizu dosegel 45. mesto. "Takšni rezultati v takšni konkurenci potrebujejo svoj čas. Kup dejavnikov je, ki vplivajo na to. Od tega, da sem letos malo več treniral, da imam za sabo kar nekaj tekem, da sem skoraj že pri koncu s študijem. Če verjameš, se vse da," je poudaril Vezi, ki mu je bilo v plezalni družini športno plezanje praktično položeno že v zibelko.

Katera regija pa je postala slovenska plezalna velesila? "Koroška, kaže, da zdaj res Koroška," se je iz srca nasmejal Gregor ter dodal, da temu botruje trd trening. Zagotovo bi lahko njegove besede potrdila 19-letna Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je večer prej postala svetovna prvakinja v balvanskem plezanju ter se v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje v obeh disciplinah, saj je v težavnosti zmagala že pred dvema letoma v Parizu, v Innsbrucku pa bila druga.

Poleg obeh junakov športnega plezanja s Koroške prihaja tudi gluho-slepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne), ki je v Avstriji osvojila paraplezalni bron, katerega se veseli tudi paraplezalec Gregor Selak, sicer Gorenjec. Slovenija je tako do zdaj na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojila skupno pet medalj.

Gregor Vezonik bronast v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva (foto Luka Fonda)

Drugi slovenski adut Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju, je po zmagi v kvalifikacijah uspešno rešil tudi prvi tri finalne balvanske probleme, četrtega mu ni uspelo, cona pa žal ni zadostovala za napredovanje. "Prvi občutki so seveda razočaranje, ker vem, da sem preplezal tudi za ostale najtežji balvan, ampak to je del igre. Niti nisem pričakoval, da bom letos kar v vsakem finalu, tako da osmo mesto ni tako slabo, je pa res škoda, ker mi je le malo manjkalo in bi lahko plezal v finalu," je dejal 27-letni Celjan, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Münchnu postal podprvak in osvojil prvo slovensko moško kolajno na svetovnih prvenstvih. V finale se nista uvrstila niti nekdanja svetovna prvaka, Japonec Tomoa Narasaki in Čeh Adam Ondra.

"Upali smo na medaljo, saj imamo že vse leto v igri dva aduta. Gregor je odlično odplezal tako kvalifikacije in polfinale kot tudi finale. Zelo smo veseli zanj, da je osvojil tretje mesto. Noro! Ves trud, ki ga je vložil v treninge, se mu končno obrestuje. Škoda, da v finalu ni bil tudi Jernej, ki je odlično plezal polfinale do zadnjega balvana, kjer se je kar malo izgubil, tako da se je žal zanj končalo v polfinalu," je po moški balvanski tekmi tekem letošnje sezone dejal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta trenerja Urh Čehovin in Luka Fonda, nepogrešljiv pa je tudi fizioterapevt Peter Hribar.

Jernej Kruder se žal ni uspel uvrstiti v finale in je balvansko svetovno prvenstvo sklenil na osmem mestu (foto Luka Fonda)

Večer prej je naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju osvojila Janja Garnbret (Šaleški AO) in se v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje v obeh disciplinah, saj je v težavnosti zmagala že pred dvema letoma v Parizu, v Innsbrucku pa bila druga. V ženskem polfinalu je nastopila tudi Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki si je na svojem prvem svetovnem prvenstvu priplezala dvanajsto mesto v balvanih.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še Mia Krampl (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto, Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37., Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) na 39. mestu, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je bila 51., Anže Peharc (AO PD Kranj) 53., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63., Zan Sudar (AK Ravne) 68. in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) 81.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

Vabljeni k nakupu vstopnic >>> za tekmo svetovnega pokala Kranj 2018!

-------------------------
Bron za paraplezalko Tanjo Glušič na svetovnem prvenstvu Innsbruck 2018

------------------------