Janja Garnbret v finalu SP Innsbruck 2018 v balvanih, Katja Kadić dvanajsta

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Innsbrucku v petek mineva v znamenju ženskih balvanskih preizkušenj. Najuspešnejša polfinalistka Janja Garnbret si je s tremi vrhovi priplezala najboljše izhodišče pred večernim finalom, Katja Kadić pa se je z enim vrhom in eno cono uvrstila na dvanajsto mesto.
Janja Garnbret v polfinalu SP Innsbruck 2018 v balvanih (foto Luka Fonda)
Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je v Innsbrucku 8. septembra že osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju, si je prvo mesto polfinala balvanskega SP priplezala s tremi vrhovi, osvojenimi na pogled, medtem ko se je tretji polfinalni balvan zdel nepreplezljiv, saj je do cone od 20 polfinalistk zmogla le Američanka Alex Puccio, vrha pa nismo videli. "V kvalifikacijah so bili balvani res težki, tokrat pa morda prelahki, razen tretji, ki je bil res težek. Upam, da me rama, ne bo ovirala v finalu, ker imam še vedno težave z njo. Sem se pa v polfinalu imela fajn in trije balvani na pogled so res super in dobro popotnica za finale," je bila zadovoljna 19-letna Korošica, ki letos prvič tekmuje na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju, medtem ko je zaradi mature okrnjen balvanski svetovni pokal letos z dvema zmaga in enim drugim mestom (od sedmih tekem) končala na skupno četrtem mestu, lani pa bila druga.

Janja Garnbret vodilna tako po kvalifikacijah kot po polfinalu SP v balvanskem plezanju, kar je najboljša popotnica za finale (foto Luka Fonda)

Z enim osvojenim vrhom - drugim od polfinalne četverice - in eno cono je bil finale predaleč za drugo slovensko predstavnico Katjo Kadić (PK Škofja Loka), ki je na svojem prvem svetovnem prvenstvu osvojila dvanajsto mesto. "V steni se nisem počutila najbolje. Prvi balvan se mi zdi ključen, da bi res moral iti, a nisem našla prave rešitve problema, tretji je bil presenetljivo težek, za četrtega me je morda že celotna runda utrudila ali pa se ga nisem lotila pravilno. Glede na moje prvo svetovno prvenstvo je dvanajsto mesto povsem solidno, seveda pa sem si želela več, a bo treba počakati - k sreči je že naslednje leto spet svetovno prvenstvo," je povedala 23-letna Ljubljančanka, letos peta v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki jo je tekmovanje v Innsbrucku v vseh treh disciplinah malce utrudilo: "Morda je bilo ključnega pomena, da sem se odločila tekmovati v kombinaciji, da bi se poskusila v vseh treh disciplinah. Balvani so padli na zadnje mesto, zagotovo se je že poznala utrujenost. Rada bi pohvalila našega fizioterapevta Petra, ki nam res pomaga, da ohranjamo pripravljenost skozi skoraj dva tedna."

Katja Kadić si je na svojem prvem svetovnem prvenstvu priplezala 12. mesto v balvanskem plezanju (foto Luka Fonda)

Jutri balvanski polfinale čaka tudi moške, vanj od slovenskih predstavnikov vstopata Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), vodilni po kvalifikacijah, in Gregor Vezonik (AK Ravne) z 11. rezultatom kvalifikacij.

Na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju so slovenske barve zastopali še Mia Krampl (AO PD Kranj), ki se je uvrstila na 33. mesto, Mina Markovič (ŠPK Plus) na 37., Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) na 39. mestu, Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) je bila 51., Anže Peharc (AO PD Kranj) 53., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 63., Zan Sudar (AK Ravne) 68. in Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) 81.

Finale SP Innsbruck v balvanskem plezanju je na sporedu danes ob 19.00. V živo ga lahko spremljate na spletni strani IFSC.

Manca Čujež

Vabljeni k nakupu vstopnic >>> za tekmo svetovnega pokala Kranj 2018!