Paraplezalci začenjajo svetovno prvenstvo v športnem plezanju

Vse poti najboljših športnih plezalcev v teh dneh vodijo v Innsbruck, ki je že okronal nova svetovna prvaka v težavnostnem plezanju, danes pa poleg balvanistov na tekmovalno prizorišče svetovnega prvenstva stopajo tudi paraplezalci. Slovenske barve zastopata Tanja Glušič in Gregor Selak.
Tanja Glušič, Gregor Selak in Jurij Ravnik (foto Jurij Ravnik)
Slovensko paraplezalno reprezentanco pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika sestavljajo trije člani: Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2, Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Matej Arh v kategoriji RP1, a slednji zaradi poškodbe zapestja na SP v Innsbrucku, kjer se bo pomerilo 139 paraplezalcev z vsega sveta, ne bo nastopil.

Že danes popoldne se bo v kvalifikacijah pomeril Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), ki se je s svetovnega prvenstva 2016 v Parizu vrnil z bronasto kolajno, tretji je bil tudi lani v skupnem seštevku svetovnega pokala, letos pa se je že veselil zmage in drugega mesta.

V sredo kvalifikacije čakajo gluhoslepo plezalko Tanjo Glušič (AK Ravne), ki je leta 2014 v Gijónu osvojila srebrno medaljo, prvo slovensko paraplezalno za Slovenijo, v Parizu pa ni nastopila, zato ob letošnjih uspehih - prav tako je dosegla eno zmago in eno drugo mesto - že nestrpno pričakuje nastop v Innsbrucku.

Tanja Glušič, Gregor Selak in Jurij Ravnik (foto Jurij Ravnik)

Svetovno prvenstvo v paraplezanju - urnik kategorij, v katerih nastopata slovenska tekmovalca:

Torek, 11. september
17.00-22.00 kvalifikacije moški RP3

Sreda, 12. september
18.00-22.00 kvalifikacije ženske B2

Četrtek, 13. september
12.30 finale ženske B2 (V ŽIVO)
14.30 finale moški RP3 (V ŽIVO)
21.45 podelitev medalj

Iz kvalifikacij se neposredno v finale uvrstijo štirje najboljši tekmovalci. Prenos finala v živo lahko spremljate na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Uspešno v Innsbrucku!

Manca Čujež