Domen Škofic peti na svetovnem prvenstvu v težavnosti

Dan po veselju s kančkom grenkobe Janje Garnbret, ki je v Innsbrucku postala svetovna podprvakinja v težavnosti, je Domen Škofic 9. septembra na avstrijskem Tirolskem dosegel peto mesto v svetovni konkurenci težavnostnega plezanja, čeprav je po polfinalu kazalo na odličje. Njegov klubski kolega Luka Potočar si je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu priplezal 24. mesto.
Domen Škofic peti na svetovnem prvenstvu v težavnosti (foto Luka Fonda)
Slovenski adut v težavnosti Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) je kot zmagovalec polfinala v večerni finale vstopil z najboljšo mogočo popotnico, a je ni unovčil, kot si je želel, tako da je svetovno prvenstvo, ki ga je drugič v karieri dobil Avstrijec Jakob Schubert, sklenil na petem mestu. "Na začetku sem res užival, a je bilo naporno plezati zadnji, sploh potem ko se je občinstvu zmešalo, ko je Jakob dosegel najvišjo točko. Samega sebe sem vrgel iz stene, saj nisem užival toliko, kot sem hotel. V polfinalu mi je uspelo imeti občinstvo na svoji strani, tokrat pa ni šlo. Zbegal me je komplet, ki ga nisem mogel vpeti, poskusil sem rešiti, a ni šlo, in to se je takoj pokazalo v glavi. Za ta mentalni pritisk moraš biti dovolj močan, da ga zdržiš, fizično sem res dobro pripravljen, čeprav v finalu ni bilo videti tako. Razočaran sem, ampak hkrati sem še vedno v polfinalu pokazal super plezanje in s tem grem naprej v sezono," je vtise strnil 24-letni Radovljičan, ki je letos že dvakrat stal na tretji stopnički svetovnega pokala, v skupem seštevku katerega je trenutno četrti, na preteklih dveh svetovnih prvenstvih, leta 2016 v Parizu in 2014 v Gijonu, pa si je v težavnosti priplezal četrto mesto: "To so dobri rezultati. Če pogledam zadnja tri prvenstva, je najslabše peto mesto, kar ni slabo, a želim si več, priznam. Do neke točke sem tokrat plezal tekoče, nato pa hotel stvari delati preveč gotovo, a na takšni tekmi z gotovostjo ne gre, na taki tekmi moraš dati vse od sebe in tvegati. Svetovni prvak mora tvegati, sicer ne postane svetovni prvak." Srebro je osvojil Čeh Adam Ondra, ki je slavil na SP v Parizu 2016, bron pa Nemec Alexander Megos.

Domen Škofic je po dveh četrtih mestih na svetovnih prvenstvih v Innsbrucku osvojil peto mesto (foto Luka Fonda)

Večer prej se je v Innsbrucku srebrne medalje veselilo Domnovo dekle Janja Garnbret (Šaleški AO), zadnji dve sezoni skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in vodilna v seštevku letošnje sezone, ki je tudi na najpomembnejši tekmi v sezoni pokazala svojo vrhunsko pripravljenost, a žal izgubila bitko s sekundami. Pred dvema letoma je na SP v Parizu s 17 leti v težavnosti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini, pri 19 letih pa je morala zaradi enajst sekund počasnejšega plezanja do vrha finalne smeri premoč priznati Avstrijki Jessici Pilz. Ker sta obe dosegli vrh tako finalne kot polfinalne smeri, je odločal čas, četudi je izjemna Korošica edina tekmovalka, ki je v Innsbrucku dosegla vrhove vseh štirih smeri.

V moškem polfinalu je plezal tudi Škoficev klubski kolega Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki si je na svojem prvem članskem prvenstvu priplezal 24. mesto. "V kvalifikacijah mi je šlo super, zelo sem vesel, da sem sploh plezal na tej steni. V polfinalu sem pokazal veliko manj, kot sem želel, plezanje sploh ni bilo zadovoljivo. Nemogoče je s slabim plezanjem doseči dober rezultat, in to se je danes videlo," je bil razočaran komaj 16-letni Jeseničan, v kadetski konkurenci mladinski svetovni podprvak 2018 v težavnosti, v polfinalu SP Innsbruck pa vsaj dve leti mlajši od svojih tekmecev, tako da bo še imel priložnosti za nastope na največjih tekmovanjih: "Zagotovo se bo nabralo še več izkušenj in se bo to poznalo na tekmah, a potrebnih bo še nekaj prvenstev in tekmovanj."

Luka Potočar si je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu priplezal 24. mesto v težavnosti (foto Luka Fonda)

"Na prvenstvo smo šli dobro pripravljeni, a se ni izšlo po načrtih. V prvem delu smo res pričakovali malo več. Janjin rezultat je odličen, škoda, da ni mogla poštene borbe pokazati do konca. Tudi Domen je v polfinalu pokazal, da je dobro pripravljen, v finalu pa se ni izšlo in je veliko prehitro končal svoj nastop. Če pogledam vse nastope, smo imeli kar nekaj smole, tudi drugi trenerji prihajajo do mene, nekako nas čutijo, da ni šlo povsem po načrtih. Tisti, ki so prišli v polfinale in finale, so pokazali zelo dobro formo. Pri fantih smo računali še na eno uvrstitev v polfinale, pri dekletih smo imeli kar nekaj smole tako v kvalifikacijah kot z Lučko v polfinalu. Punce so res pokazale precej več, kot kažejo končni rezultati. Ne bom skrival razočaranja, prvi del žal ni šel po naših načrtih," je uvodni del prvenstva, posvečen težavnostnemu plezanju, ocenil selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

V Innsbrucku je v težavnosti slovenske barve zastopala še deseterica. Finalistka Mia Krampl (AO PD Kranj) si je na svojem prvem članskem prvenstvu priplezala sedmo mesto, polfinalistki Lučki Rakovec (ŠD Proteus) pa se je finale izmuznil zaradi dotika svedrovca, tako da je SP sklenila na 22. mestu. Katja Kadić (PK Škofja Loka), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Martin Bergant (PK Škofja Loka) so na 27. mestu ostali tik pod mejo polfinala, Tjaša Kalan (AO PD Kranj) je prvenstvo v Innsbrucku sklenila na 29. mestu, Urška Repušič (ŠPO PD Kozjak) je bila 34., Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) 35., Mina Markovič (ŠPK Plus), v težavnosti bronasta na SP 2016 v Parizu in srebrna na SP 2014 v Gijonu, je končala na 43. in Milan Preskar (PK Kamnik) na 49. mestu. 

Svetovno prvenstvo se po enodnevnem premoru nadaljuje v torek z balvanskimi in paraplezalnimi kvalifikacijami.

Čestitke in uspešno nadaljevanje prvenstva!

Manca Čujež

Vabljeni k nakupu vstopnic >>> za tekmo svetovnega pokala Kranj 2018!

-----------------------
Medijske objave:

-------------------------
Povezane novice: