Škofic v finalu SP Innsbruck 2018 v težavnosti

Po ženskih finalnih preizkušnjah je nedelja v Innsbrucku rezervirana za moški polfinale in finale v težavnosti. Z vodstvom po polfinalu v sklepno dejanje svetovnega prvenstva v težavnostnem plezanju vstopa Domen Škofic, njegov klubski kolega Luka Potočar pa si je na svojem prvem članskem prvenstvu priplezal 24. mesto.
Domen Škofic v finalu SP Innsbruck 2018 v težavnosti (foto Luka Fonda)
Slovenski adut v težavnosti Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) kot zmagovalec polfinala v večerni finale vstopa z najboljšo mogočo popotnico. "Vesel sem, da sem se uvrstil v finale, noro, da z najboljšim rezultatom, izjemno sem užival, smer je bila zakon, občinstvo je bilo zakon, stena je zakon, prepustil sem se trenutku in res užival. Moj načrt je, da v finalu še enkrat uživam, rezultat ni pomemben, upam pa, da pokažem svoj najboljše plezanje - in bom zadovoljen. Upam, da bo težka smer in da se res pokaže, kdo je najboljši," je bil po polfinalu dobro razpoložen 24-letni Radovljičan, ki je letos že dvakrat stal na tretji stopnički svetovnega pokala, v skupem seštevku katerega je trenutno četrti, na preteklih dveh svetovnih prvenstvih, leta 2016 v Parizu in 2014 v Gijonu, pa si je v težavnosti priplezal četrto mesto. Zahtevna polfinalna smer v Innsbrucku je odprla finale svetovnega prvenstva 2018 kar desetim plezalcem, med njimi tudi aktualnemu svetovnemu prvaku Čehu Adamu Ondri in trenutno vodilnemu v svetovnem pokalu v težavnosti, Avstrijcu Jakobu Schubertu.

Domen Škofic v finale SP v težavnosti vstopa kot vodilni po polfinalu (foto Luka Fonda)

V polfinalu je plezal tudi Škoficev klubski kolega Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki si je na svojem prvem članskem prvenstvu priplezal odlično 24. mesto. "V kvalifikacijah mi je šlo super, zelo sem vesel, da sem sploh plezal na tej steni. V polfinalu sem pokazal veliko manj, kot sem želel, plezanje sploh ni bilo zadovoljivo. Nemogoče je s slabim plezanjem doseči dober rezultat, in to se je danes videlo," je bil kritičen komaj 16-letni Jeseničan, v kadetski konkurenci mladinski svetovni podprvak 2018 v težavnosti, v polfinalu SP Innsbruck pa vsaj dve leti mlajši od svojih tekmecev, tako da bo še imel priložnosti za nastope največjih tekmovanjih: "Zagotovo se bo nabralo še več izkušenj in se bo to poznalo na tekmah, a potrebnih bo še nekaj prvenstev in tekmovanj."

Luka Potočar si je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu priplezal 24. mesto v težavnosti (foto Luka Fonda)

V Innsbrucku je v težavnosti nastopila še trojica slovenskih športnih plezalcev. Martinu Bergantu (PK Škofja Loka) na 27. mestu se je polfinale za las izmuznil, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je dosegel 35. in Milan Preskar (PK Kamnik) 49. mesto med 123 tekmovalci.

Moški finale težavnosti je na sporedu danes ob 19.00, prenos v živo lahko spremljate na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice: