Janja in Mia v finalu SP Innsbruck 2018 v težavnosti

Športni plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl sta se z odličnim polfinalnim nastopom v Innsbrucku uvrstili v finale svetovnega prvenstva v težavnostnem plezanju, ki je na sporedu danes ob 19. uri. Tretjo slovensko polfinalistko Lučko Rakovec je smola stala prvega članskega finala na najpomembnejšem tekmovanju.
Janja in Mia v finalu SP Innsbruck 2018 v težavnosti (foto Luka Fonda)
Aktualna svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju Janja Garnbret (Šaleški AO), zadnji dve sezoni skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in vodilna v seštevku letošnje sezone, se je brez težav uvrstila v finale naprestižnejše tekme letos. "Polfinalna smer je bil povsem prelahka, a še vseeno ni lahko plezati pod pritiskom, ko veš, da so pred tabo že bili trije vrhovi, a ko sem vstopila v smer in začela plezati, sem se imela res fajn, smer je bila tekoča in sem uživala," je dejala 19-letna Korošica, ki si po polfinalu prvo mesto deli z Avstrijko Jessico Pilz, Belgijko Anak Verhoeven in Južno Korejko Jain Kim, svojim navijačem pa sporoča, "naj navijajo, naj bodo glasni, saj finale ne bo lahek. Štiri punce vstopamo vanj z vrhom, tako da bo res borba!"

Janja Garnbret v finale SP v težavnosti vstopa kot vodilna, skupaj s še trojico tekmovalk (foto Luka Fonda)

Na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu je navdušila tudi Mia Krampl (AO PD Kranj), ki si je vstopnico za finale zagotovila s tretjo višino polfinala, kar ji je pred sklepno preizkušnjo prineslo šesti dosežek. "Že na ogledu mi je bila smer zelo všeč, zdela se mi je moj stil, samo plezala sem sproščeno in uživala v plezanju, kar mi je prineslo finale," se je veselila 18-letna Kranjčanka, ki je pred tednom postala mladinska evropska prvakinja v balvanih: "Že vso sezono sem se bolj posvečala težavnosti, tako da je bilo evropsko prvenstvo le še pika na i, prišlo je ravno pred najpomembnejšo tekmo, tako da sem dobila še zadnjo potrditev, da sem pripravljena za svetovno prvenstvo."

Mia Krampl si je priplezala finale na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu (foto Luka Fonda)

Še gib više kot Mii je v polfinalu uspelo Lučki Rakovec (ŠD Proteus), a je po nesreči stopila na ploščico, namenjeno varovanju, zato so ji znižali polfinalno višino, ki bi ji prinesla zanesljivo uvrstitev v finale, tako pa je 17-letna Ljubljančanka svoje prvo svetovno prvenstvo med članicami sklenila na 22. mestu. "Plezala sem res dobro, a sem nekje na sredini smeri stopila na svedrovec, česar se nisem zavedala, a so tako po pritožbi odločili sodniki. Še vedno sem zelo zadovoljna s svojim plezanjem, čeprav rezultat ni pokazatelj tega. Vesela sem, da sem tudi v članski konkurenci uspela tako dobro splezati, saj bi se brez pritožbe uvrstila v finale," je povedala Rakovčeva.

Lučki Rakovec se je zaradi smole v polfinalu izmuznilo finale SP (foto Luka Fonda)

Finale je v Innsbrucku na sporedu ob 19. uri, prenos lahko v živo spremljate prek spletne strani IFSC.
Na Tirolskem so v težavnosti slovenske barve zastopale še Katja Kadić (PK Škofja Loka) in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki sta na 27. mestu ostali tik pod mejo polfinala, Tjaša Kalan (AO PD Kranj) je prvenstvo v Innsbrucku sklenila na 29. mestu, Urška Repušič (ŠPO PD Kozjak) je bila 34., Mina Markovič (ŠPK Plus), v težavnosti bronasta na SP 2016 v Parizu in srebrna na SP 2014 v Gijonu, pa je končala na 43. mestu. "Kvalifikacije niso šle po načrtih, ker vem, da sem se za to prvenstvo zelo dobro pripravila, a tokrat se žal ni izšlo. Vem, da se za svetovno prvenstvo vsi maksimalno pripravijo, tudi sama sem še marsikaj dodala, zato ga je kar težko spremljati v vlogi gledalke, hkrati pa ga z veseljem spremljam, podpiram res odlične slovenske nastope in držim pesti za najboljše izide še naprej," je povedala 30-letna športna plezalka iz Sežane, nekdanja trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

Manca Čujež