Garnbretova, Vezonik in Kruder na stopničkah Rock Mastra v Arcu

Arco je v teh dneh prizorišče znamenitega festivala Rock Master 2018. Po sobotni tekmi svetovnega pokala v težavnosti, na kateri sta se zlate oz. bronaste medalje veselila Janja Garnbret in Domen Škofic, je bilo 29. junija masters tekmovanje Rock Master, na katerem so si stopničke priplezali Garnbretova, Gregor Vezonik in Jernej Kruder.
Garnbretova, Vezonik in Kruder na stopničkah Rock Mastra v Arcu (vir Rock Master 2018)
Arco, mesto ob Gardskem jezeru, te dni gosti Rock Master 2018, športnoplezalni festival z najdaljšo tradicijo. Uvod v festivalsko dogajanje je bila četrta tekma svetovnega pokala 2018 v težavnostnem plezanju, na kateri je 28. julija v ženski konkurenci slavila Janja Garnbret (Šaleški AO), v moški pa si je bronasto medaljo priplezal Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica). Več >>> Janja Garnbret v Arcu do tretje zmage letos, Domen Škofic znova tretji.

Večer pred finalom tekme SP je bila v italijanski zibelki športnega plezanja podelitev nagrad za plezalne dosežke na tekmovanjih in v skali. Garnbretova je bila nominirana za prestižno nagrado za tekmovalne dosežke Arco Rock Legends 2018, športni novinarji pa so jo letos podelili francoskemu plezalcu Romainu Desgrangesu, lani pri 35 letih zmagovalcu svetovnega pokala v težavnosti. Janja je bila dobitnica t. i. plezalnega oskarja za najboljšo tekmovalko lani, Mina Markovič v letih 2016 in 2013, Maja Vidmar pa leta 2008. Nagrado Wild Country Rock Award, namenjeno plezalcem v skali, je prejel Čeh Adam Ondra, ki je lani preplezal prvo smer na svetu z oceno 9c (Silence) in opravil prvo ponovitev najtežje večraztežajne smeri na svetu (Dawn Wall). 

Po zmagi na 4. tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnosti se je Janja Garnbret v Arcu veselila tudi zmage na masters tekmi v duelu. (vir Rock Master 2018)

V nedeljo, 29. julija je bilo na sporedu masters tekmovanje, ki poleg tekme za svetovni pokal predstavlja enega od vrhuncev dogajanja v Arcu. Tudi na tekmovanju duel, težavnostnem hitrostnem plezanju v dvojicah, je pri dekletih slavila Janja Garnbret pred Avstrijko Jessico Pilz in Belgijko Anak Verhoeven, med fanti pa je zmagal Čeh Adam Ondra, za las hitrejši od Kanadčana Seana McColla, tretji je bil Avstrijec Jakob Schubert, zmagovalec tekme SP.

Na preizkušnji v balvanskem plezanju, kjer se je pomerilo po sedem najboljših povabljenih plezalcev na svetu, se je zmage veselil Rus Aleksej Rubtsov, srebrne in bronaste medalje pa Slovenca, Gregor Vezonik (AK Ravne) na drugem in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) na tretjem mestu. Med dekleti je slavila Francozinja Fanny Gibert, Katja Kadić (PK Škofja Loka) je bila šesta.

Srebro za Gregorja Vezonika in bron za Jerneja Kruderja na balvanskem masters tekmovanju v Arcu (vir Rock Master 2018)

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju čaka krajši tekmovalni premor, nato pa 17. in 18. avgusta v Münchnu zadnja tekma svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, ki ga od 6. do 16. septembra gosti Innsbruck, 29. in 30. septembra pa bomo za najboljše športne plezalke in plezalce znova lahko navijali na tekmi SP v težavnosti v Kranju.

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice: