Srebro za Potočarja, bron za Lukanovo in Tarkuševo na MEP v težavnosti

Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju se z evropskega mladinskega prvenstva v težavnosti, ki je bilo zadnji majski konec tedna v Imstu, vrača s tremi kolajnami in še več odličnimi uvrstitvami. Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) si je s srebrno medaljo priplezal najboljšo uvrstitev do zdaj, izkušena Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in novinka Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) sta se veselili brona. Tik pod zmagovalnim odrom je končala Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki bo letos skupaj z Lukanovo nastopila na mladinskih olimpijskih igrah.
Luka Potočar na 2. stopnički mladinskega evropskega prvenstva (foto Klemen Kejžar)
Imst je bil med 25. in 27. majem prizorišče mladinskega evropskega prvenstva v športnem plezanju v disciplinah težavnost in hitrost, medtem ko bo balvanski del v začetku septembra v Bruslju. Slovenska izbrana vrsta se je znova izkazala v težavnosti, kjer je imela sedem finalistov.

Kadet Luka Potočar s srebrno medaljo na MEP do svoje najboljše uvrstitve (foto Klemen Kejžar)

V kategoriji kadetov (do 18 let) je navdušil Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je s srebrno medaljo priplezal do uspeha kariere, medtem ko je bil leta 2016 med starejšimi dečki četrti na mladinskem svetovnem prvenstvu. "Nisem pričakoval tako dobre uvrstitve, bolj sem se koncentriral, da bi plezal v finalu. V Imstu so mi ustrezali tako slog plezanja kot tekmovalne smeri, dobro se je izšlo in navdušen sem nad drugim mestom," se je smejalo 16-letnemu Jeseničanu, ki ima tudi več odličnih uvrstitev v evropskem mladinskem pokalu. Zmagal je Španec Alberto Ginés López, tretji je bil Avstrijec Louis Gundolf. Tik pod kadetskimi stopničkami je s četrtim mestom ostala Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Žiga Zajc (PS Ascendo) in Andrej Polak (PK Kamnik) sta bila sedmi oz. osmi.

Potočarjeva klubska kolegica Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) se je veselila bronaste medalje, letos prvič v kategoriji mladink (do 20 let), potem ko je med kadetinjami v težavnosti osvojila naslov mladinske evropske prvakinja 2017 in bron na mladinskem svetovnem prvenstvu 2016. "Tekma se je začela z malce slabšimi kvalifikacijami, v polfinalu sem plezala zelo dobro in bila druga, v finalu pa tudi lahko rečem, da sem plezala po svojih najboljših močeh, zato sem zelo zadovoljna s tretjim mestom," je vtise strnila 17-letna Radovljičanka, ki letos skupaj z Lučko Rakovec potuje na mladinske olimpijske igre v Buenos Aires. Zmagala je Francozinja Nolvenn Arc, druga je bila Švicarka Michelle Hulliger. V finalu je nastopila tudi Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), ki je dosegla osmo mesto.

Vita Lukan bronasta med mladinkami stare celine (foto Klemen Kejžar)

Med starejšimi deklicami (do 16 let) je Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), novinka v reprezentanci, na svojem prvem evropskem prvenstvu stopila na tretjo stopničko, potem ko je letos že osvojila bron na tekmi evropskega mladinskega pokala. "Dobro je bilo tekmovati, konkurenca je bila močna. Ker je bilo to moje prvo evropsko prvenstvo, sem res zadovoljna s tretjim mestom," je dejala 14-letnica iz Slovenske Bistrice. Zmagala je Ukrajinka Nika Potapova pred Francozinjo Luce Douady.

"Z rezultati na prvenstvu sem zelo zadovoljen. Glede na to, da je bila velika konkurenca, super, da nam je uspelo priplezati tri odličja. Vesel sem za Luko, Vito in Lucijo, škoda le, da je Lučki le malenkost zmanjkalo do zmagovalnega odra. Poleg tega so bili veliko pozitivno presenečenje trije kadeti v finalu," je nastope svojih varovancev ocenil selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Anže Štremfelj.

Lucija Tarkuš do brona med starejšimi deklicami na prvem evropskem prvenstvu (foto Klemen Kejžar)

Slovenske barve je na evropskem prvenstvu v težavnosti uspešno zastopala 21-članska zasedba. V mladinski kategoriji (do 20 let) je bila Lana Skušek (ŠPO PD Komenda) 11., Matic Kotar (ŠD Proteus) 15., Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) 24., Klemen Novak (AO PD Kranj) 33. in Maks Bogolin (AO PD Črnuče) 39. V kategoriji starejših deklic in dečkov (do 16 let) je Letija Fajfar (AO PD Kranj) dosegla 10. mesto, Ema Seliškar (AK Impol Slovenska Bistrica) 14., Bine Meke (PS DPČ Šmartno) 18., Betka Debevec (PK Kamnik) in Anej Batagelj (DRPK) 26., Timotej Romšak (PK Kamnik) 28. in Grega Verbuč (ŠPO PD Mozirje) 32. mesto. V kadetski konkurenci (do 18 let) se je Aljaž Resnik (PK Kamnik) uvrstil na 34. in Ema Stopar (ŠPK Plus) na 38. mesto.

Slovenski tekmovalci so z željo po dobrih rezultatih v kombinaciji vseh treh disciplin nastopili tudi v hitrosti, vendar brez uvrstitve v finale. Najuspešnejši je bil Maks Bogolin na 12. mestu. Mladinsko evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju bo med 31. avgustom in 2. septembrom v Bruslju, pred njim pa še mladinsko svetovno prvenstvo v Moskvi.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež