Prestolnica v pričakovanju 2. Triglav The Rock Ljubljana

V soboto, 19. maja, bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal 2. Triglav The Rock Ljubljana, tekmovanje v balvanskem plezanju. Na plezalnem spektaklu, ki bo mednarodno izjemno pestro zastopan, bosta nastopila tudi trenutno najboljša plezalca na svetu, Janja Garnbret in Jernej Kruder.
V pričakovanju 2. Triglav The Rock Ljubljana: Simon Rožnik, Jernej Kruder, Janja Garnbret, Lorin Möscha in Matej Planko (foto Manca Čujež)
Tekmovanje Triglav the Rock Ljubljana, ki bo potekalo skladno s pravili Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se bo začelo s petkovimi kvalifikacijami v Plus Climbing centru v Kopru. Zaradi velikega števila prijav so organizatorji še pred pričetkom kvalifikacij podaljšali čas, v katerem se bo mogoče kvalificirati na tekmovanje. Najboljša deseterica v ženski in moški kategoriji se bo v soboto na Kongresnem trgu v Ljubljani pomerila z desetimi povabljenimi plezalci v vsaki kategoriji. V Ljubljano se vračajo zmagovalec 1. Triglav The Rock Ljubljana, Jongwon Chon, pa Alexey Rubtsov, Jan Hojer in nekateri drugi v moški ter Chloe Caulier v ženski konkurenci.

"Na vsako tekmo skušam iti kar se da sproščeno, tekmovati in hkrati tudi uživati. Kljub temu da branim naslov, zato ne bo nič težje nastopiti. Verjamem, da bo tekma vrhunska, sama pa želim plezati čim bolj brez pritiska,” je pred polfinalom povedala Janja Garnbret. Večjo vlogo v tekmovanju pa ima Jernej Kruder, sicer tudi ambasador tekmovanja. “Moja vloga je bila predvsem privabiti tuje tekmovalce in zaostriti konkurenco, kar nam je tudi uspelo, kljub temu da imamo trenutno premor v svetovnem pokalu in nekaterih tekmovalcev zato ne bo v Slovenijo. Se pa tisti, ki pridejo, veselijo tekme v središču mesta.” O sami tekmi pa je povedal: "Komaj čakam, da se začne. Veselim se domače tekme, saj vem, da bo vzdušje napeto. Tudi letos bom skušal uživati, kako daleč me bo to pripeljalo, pa bomo videli v soboto."

Na plezalnem spektaklu Triglav The Rock, ki bo mednarodno pestro zastopan, bosta nastopila tudi trenutno najboljša plezalca na svetu, Janja Garnbret in Jernej Kruder, in še številni člani slovenske reprezentance v športnem plezanju. (foto Manca Čujež)

Letošnja novost tekmovanja je mednarodna ekipa postavljalcev smeri. Ekipi, ki je v prvi izvedbi tekmovanja postavljala balvane, so se pridružili svetovno znani postavljalci smeri - Laurent in Mateo Laporte ter Manuel Hassler. “Nadgradnja letošnjega tekmovanja je vsekakor povabilo tujih postavljalcev smeri. S tekmovalnega vidika smo tu naredili korak naprej in na ta način začinili pogoje na steni. Tekmovalci bodo morali pokazati vse svoje znanje, v kolikor bodo ciljali na vrh,” je povedal vodja tekmovanja Lorin Möscha.

Bo pa na letošnjem Triglav The Rock Ljubljana veljal rek važno je sodelovati, ne samo zmagati, saj so organizatorji velik poudarek namenili spremljevalnemu programu. Ta bo povsem brezplačen in zelo raznolik. "Za družine in športne navdušence, ki morda samega plezanja ne poznajo zelo dobro, smo pripravili aktivnosti, preko katerih jim želimo približati ta šport," je povedal Simon Rožnik, direktor podjetja Extrem. Na Kongresnem trgu bodo postavljeni Spar adrenalinski park, Artros zipline, Triglav mobilni plezalni stolp, mini steber poguma in VikingLotto kolo sreče. "Naša želja je, da bi dogodek obiskalo še več ljudi, v prihodnje pa bi radi še razvili potencial športnoplezalnega tekmovanja,” je o pogledu v prihodnost dodal Rožnik. "Gre za izjemno promocijo športnega plezanja in dvig prepoznavnosti te športne panoge. Slovenci smo v vrhu, zato si takšen dogodek tudi zaslužimo,” dodaja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.

-------------------------
Povezane novice: