Katja Kadić in Jernej Kruder šesta v Chongqingu

Slovenska športna plezalca Katja Kadić in Jernej Kruder sta na tretji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v kitajskem Chongqingu osvojila šesto mesto, v polfinalu sta nastopila tudi Gregor Vezonik in Anže Peharc.
Katja Kadič in Jernej Kruder (foto Urban Urbanc)
Iz Moskve, ki je prinesla nov mejnik slovenski reprezentanci v športnem plezanju, saj je Janja Garnbret zmagala, Jernej Kruder je bil drugi, Gregor Vezonik pa se je s tretjim mestom prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder, se je balvanska karavana preselila na azijsko turnejo, ki jo je odprla preizkušnja v kitajskem Chongqingu, kjer je uspešno nastopila štiričlanska tekmovalna zasedba slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Če je bilo na prvih dveh tekmah svetovnega pokala iz ust najboljših slišati, da so bili finalni balvani prelahki, tokrat ni bilo tako, saj ni bilo videti prav veliko vrhov, je pa vsak od finalistov dosegel vsaj enega, vse štiri pa le Japonka Akiyo Noguchi, zmagovalka v ženski konkurenci, ki je premagala drugouvrščeno rojakinjo Miho Nonaka in tretjeuvrščeno Srbkinjo Stašo Gejo, aktualno evropsko prvakinjo v balvanskem plezanju. V svojem prvem letošnjem finalu se je Katja Kadić (PK Škofja Loka) uvrstila na šesto mesto, medtem ko se je na prvih dveh tekmah sezone uvrstila med najboljšo deseterico.

Moški balvanski problemi so bili še trši oreh, zmagovalec, Japonec Kokoro Fujii, je dosegel tri vrhove, enega manj pa Kanadčan Sean McColl in Rus Aleksej Rubtsov, ki sta se uvrstila na drugo oziroma tretje mesto. Najuspešnejši slovenski balvanist Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki je sezono začel z zlatom v Meiringenu in jo nadaljeval s srebrom v Moskvi, je z enim vrhom dosegel šesto mesto, a še vedno ostaja vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju.

V polfinalu sta nastopila tudi Gregor Vezonik (AK Ravne), ki se je po bronu na prejšnji tekmi tokrat uvrstil na 13. mesto, in Anže Peharc (AO PD Kranj), 16. v svojem prvem letošnjem polfinalu.

Naslednja preizkušnja svetovnega pokala bo prihodnji konec tedna, 12. in 13. maja v Tai'anu na Kitajskem. Teden pozneje, 19. maja, pa boste lahko za najuspešnejše balvaniste navijali v živo - na tekmovanju Triglav The Rock Ljubljana.

Čestitke in uspešno nadaljevanje azijske turneje!

Manca Čujež

------------------------
Povezane novice:

Janja Garnbret zmagala v Moskvi, Jernej Kruder drugi, Gregor Vezonik tretji
Jernej Kruder v Švici do prve zmage svetovnega pokala, Janja Garnbret druga
Slovenski športni plezalci prvi med najboljšimi