Bloudkove plakete 2017 Gorazdu Hrenu, Janezu Svoljšaku in Darku Butinarju

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 16. februarja 2018 podelili na Brdu pri Kranju, so tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak in dolgoletni predsednik OPD Koper Darko Butinar.
53. podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2017: Darko Butinar, Janez Svoljšak in Gorazd Hren (foto Matej Planko)
Prestižna Bloudkova priznanja, ki jih od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so podelili na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju. Najvišja državna priznanja Republike Slovenije za delo in dosežke na področju športa so prejeli: slovenska moška članska košarkarska reprezentanca, slovenska moška članska rokometna reprezentanca, kanuist Benjamin Savšek in smučarka Ilka Štuhec, in sicer za vrhunske mednarodne dosežke.

Med enajstimi prejemniki uglednih Bloudkovih plaket za leto 2017 sta na predlog Planinske zveze Slovenije tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju in trener Janje Garnbret Gorazd Hren, ki je lovoriko prejel za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, ter najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak, in sicer za pomemben tekmovalni dosežek v športu. Bloudkovo plaketo je za življenjsko delo v športu prejel tudi Darko Butinar, še vedno aktivni član in dolgoletni predsednik Obalnega planinskega društva Koper.


Na 53. podelitvi Bloudkovih priznanj na Brdu pri Kranju: predsednik PZS Bojan Rotovnik, prejemnik Bloudkove plakete Darko Butinar, načelnica Komisije za gorske športe PZS Jasna Pečjak, prejemnika Bloudkove plakete Janez Svoljšak in Gorazd Hren, lani nagrajena športna plezalca Janja Garnbret in Domen Škofic ter predsednica MDO PD Primorske Maruška Lenarčič (foto Matej Planko)

Gorazd Hren je kot tekmovalec v športnem plezanju prve izkušnje dobival na tekmah državnega prvenstva pred več kot 15 leti. Po končani tekmovalni karieri se je lotil vzgoje mladih plezalcev v svojem matičnem klubu Velenje, pozneje pa v klubu v Mariboru. Leta 2008 je opravil izpit za trenerja športnega plezanja in vse bolj deloval tudi na nacionalni ravni. S svojim trenerskim delom je pripomogel k odličnim rezultatom mladih tekmovalcev - tako na državnih prvenstvih kot mednarodnih tekmovanjih. Ena izmed tekmovalk pod njegovim okriljem je bila tudi Janja Garnbret, lanskoletna dobitnica Bloudkove plakete. Janja je pod budnim očesom trenerja postala svetovna prvakinja, dvakratna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter zmagovalka svetovnega pokala v balvanih. Gorazd je na državni ravni sprva sodeloval v ekipi trenerjev mladinske reprezentance, leta 2016 pa prevzel krmilo članske reprezentance v športnem plezanju. Pod njegovim vodstvom je ekipa v pokalu narodov v težavnosti svetovnega pokala še istega leta osvojila 1. mesto, sezono 2017 pa je ekipa prav tako končala v pokalu narodov na 1. mestu v težavnosti in na 3. mestu v balvanih.

Janez Svoljšak, najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, se je tej mladi plezalni disciplini posvetil zelo sistematično in z ogromno predanosti ter vrhunskega treninga. Leta 2014 je z naslovom svetovnega mladinskega prvaka prvič resneje opozoril nase, čez dve leti pa je vse njegovo vlaganje v ta šport obrodilo sadove. Z drugim mestom na tekmi v Saas Feeju leta 2016 si je priboril svoje prve stopničke v svetovnem pokalu in nadaljeval sezono z vrhunskimi rezultati. Na evropsko prvenstvo je odšel kot eden izmed kandidatov za najvidnejša mesta, domov pa se je vrnil z zlato kolajno in naslovom evropskega prvaka. Celotna sezona mu je prinesla stopničke tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Lanska sezona pa mu je na svetovnem prvenstvu v Franciji prinesla 4. mesto. Janez Svoljšak je prav tako izjemno uspešen alpinist, preizkusil se je tudi v vlogi postavljavca smeri na tekmi evropskega pokala v lednem plezanju v Domžalah. "Prejem Bloudkove plakate se mi zdi veliko priznanje zame in za tekmovalno ledno plezanje. Dokaz, da so dobri rezultat tudi v manj poznanih športnih, kot je tekmovalno ledno plezanje, opaženi tudi v širšem krogu," se je razveselil Škofjeločan.

Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa, so za slovensko športno plezanje do zdaj že prejeli: Martina Čufar leta 2001 Bloudkovo nagrado, Natalija Gros in Mina Markovič leta 2011 Bloudkovo plaketo, Markovičeva je dve leti pozneje prejela še Bloudkovo nagrado, Bloudkovo plaketo je leta 2015 prejel Jernej Kruder, leta 2017 pa Janja Garnbret in Domen Škofic. V gorskih športih je Bloudkovo plaketo leta 2016 že prejel najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar Nejc Kuhar.

Iskrene čestitke nagrajencema!

Manca Čujež