Plezalna filma o Nataliji Gros na retrospektivnem poklonu Juretu Breceljniku

V dvorani Slovenske kinoteke v Ljubljani bo med 6. in 11. februarjem retrospektiva filmov pred dvema letoma in pol nenadno preminulega fotografa, režiserja in producenta Jureta Breceljnika. Njegova življenjska sopotnica Natalija Gros, nekdanja članica slovenske reprezentance v športnem plezanju, je protagonistka plezalnih filmov Magnezij in Čokolada ter Nova dimenzija, v filmu Divji pa nastopa francoski plezalec Philippe Ribiere.
Športna plezalka Natalija Gros (foto osebni arhiv)
Poklon: Jure Breceljnik je prva retrospektiva filmov vsestranskega avtorja, strastno posvečenega iskanju osupljivih podob, ljudi, podvrženih ekstremnim razmeram, ter divje in neukrotljive narave. Breceljnik je avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje neodvisne produkcijske hiše Film IT.

Leta 2009 je posnel dokumentarec o vrhunski športni plezalki in pozneje tudi njegovi življenjski sopotnici Nataliji Gros Magnezij in Čokolada.
Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film Divji, zgodbo o izjemnem francoskem hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru. Vmes je Breceljnik posnel in produciral tudi dokumentarce Nova dimenzija (2011), Črno-bela nebesa (2010), za Televizijo Slovenija pa Ratrakistov dnevnik (2010) in Ko črte govorijo (2011). Dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica (2015) je končal tik pred smrtjo. V zadnji fazi montaže je bilo tudi njegovo predzadnje delo Prečkanje Islandije (2016), ki je bilo tako kakor Terra Magica premierno prikazano posthumno. Jure ni uspel dokončati celovečernega dokumentarnega filma Zadnji ledeni lovci, zgodbe inuitskih lovcev z vzhodne Grenlandije, a zvesta filmska ekipa je njegovo delo dokončala, tako da bo dokumentarec premierno predvajan 14. februarja v Kinodvoru, od koder bo potoval v kinematografe po Sloveniji, 28. februarja bo tudi na 12. festivalu gorniškega filma.


Natalija Gros in Jure Breceljnik med snemanjem filma Magnezij in Čokolada (foto osebni arhiv)

  PROGRAM > Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana
  • Divji, 6. 2. ob 20.00
  • Snežna klinika, Navpični tango, Rambo air, Magnezij in čokolada, 7. 2. ob 19.00 
  • Ratrakistov dnevnik, Ko črte govorijo, 8. 2. ob 20.00
  • Črno-bela nebesa, Terra Magica, 9. 2. ob 19.00
  • Nova dimenzija, Prečkanje Islandije, 11. 2. ob 19.00

Natalija Gros, za Martino Čufar druga v vrsti vražjih slovenskih športnih plezalk, ki ji sledijo Maja Vidmar, Mina Markovič in Janja Garnbret, je svoj tekmovalni vrhunec doživela leta 2008, ko je v Parizu osvojila naslov evropske prvakinje v balvanskem plezanju in kombinaciji.

Leta 2009 je nastal film
Magnezij in Čokolada, ki je istega leta na Festivalu gorniškega filma prejel nagrado za najboljši plezalni film in obenem tudi nagrado občinstva. Film pripoveduje zgodbo o vrhunski športni plezalki Nataliji Gros, ki se loteva plezanja ene najtežjih smeri pri nas: Histerija (8c+) v Mišji peči. Kamera spremlja Natalijo med osvajanjem Histerije in med tekmovalno sezono (treningi, tekme, poškodbe, testiranja). Film je odsev Natalijine življenske zgodbe in ozadja športne kariere, torej tistega, česar gledalci pred TV-zasloni ne vidijo. Vzponi in padci so del njenega vsakdana, bližnjic na vrh ni. Natalija je prva ženska v Sloveniji, ki je preplezala tako težavno smer. V svetovnem merilu je bilo samo nekaj plezalk kos taki težavnostni stopnji (8c+).V filmu Nova dimenzija športna plezalka Natalija Gros na popotovanju po Argenitini išče nove dimenzije športnega plezanja: od urbanih, temperamentnih ulic Buenos Airesa do nenavadnih pokrajin Patagonije, kjer najde najbolj nenavadne in prelepe naravne balvane, ki bi vsakomur odvzele dih ... Filmu doda čar še sveža zaljubljenost med glavno igralko in režiserjem, ki jo ves čas potovanja snema.Divji je portret plezalca Philippa Ribièra. Prosto plezanje velja za enega najtežjih in najlepših športov. Za premagovanje vertikale je potrebna moč, inteligenca, odločnost in neizmerna volja po osvajanju stene. Plezalci imajo najbolj vsestransko razvito telo in Philippe Ribiere je eden izmed njih. Toda Philippe je drugačen od ostalih plezalcev. Rodil se je s sindromom Rubenstein-Taby. Njegovo telo je bilo ob rojstvu zelo iznakaženo, v štirih letih v bolnišnici je prestal 21 kirurških posegov na rokah in nogah. Po 33 letih osamljenosti se je odločil, da bo poiskal svojo biološko mater in pravi pomen ljubezni.


Z vstopnico za katerikoli film, ki se bo v Slovenski kinoteki odvrtel v okviru Poklona Juretu Breceljniku, si lahko v Kinodvoru ogledate film Zadnji ledeni lovci po znižani ceni 3,80 EUR.