Najuspešnejši v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2017

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 31. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017. Za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Radu Kočevarju in Francetu Zupanu, Anastasija Davidova je postala najuspešnejša alpinistka in Aleš Česen najuspešnejši alpinist, Nives Meroi in Romanu Benetu so podelili zlati častni znak PZS. Najuspešnejši športnoplezalni par ostajata Janja Garnbret in Domen Škofic, najuspešnejši ledni plezalec Janez Svoljšak in turni smučar Nejc Kuhar.
Prejemniki najvišjih priznanj PZS za vrhunske dosežke: France Zupan, Rado Kočevar, Nejc Kuhar, Aleš Česen, Domen Škofic in Janja Garnbret (foto Irena Mušič Habjan)
"Izredno ponosni smo na vas - če malo poenostavim - planince z vsemi panogami in disciplinami, ker odražate tisto, kar slovenstvo je - prijateljstvo, dober in primeren slovenski duh in, najpomembneje, tudi pri vaši dejavnosti, pravilen in cenjen odnos do narave. Tisti, ki dosegate vrhunske rezultate, to izražate še z večjim samoodpovedovanjem, treniranjem in vsem, kar je potrebno za dober rezultat. Posebej me veseli, da boste v letu 2020 s športnim plezanjem sestavni del olimpijske družine in zanesljivo napovedujem odličen rezultat," je v pozdravnem nagovoru povedal Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez.

Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu Marko Prezelj, Urban Novak, Aleš Česen in Žiga Oražem z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Miho Habjanom in predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom (foto Irena Mušič Habjan)

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah. Planinsko-alpinistični večer na sejmu Natour Alpe-Adria so popestrili kratki filmi s prihajajočega 12. festivala gorniškega filma, zanimanje je požel predvsem slovenski alpinistični film Mogoče o odpravi Česna, Novaka in Prezlja v indijsko Himalajo.


Najuspešnejši alpinisti leta 2017
Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), ki je sezono vsestranskega plezanja kronala z uspešno odpravo v Kirgiziji, kjer je z Ivo Božić opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack. Aleš Česen (Alpski gorniški klub), najuspešnejši alpinist 2017, je lani plezal na odpravah v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku, njegov največji dosežek pa je bil vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna, ki ga je opravil z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (oba AO PD Kamnik), prejemnikoma priznanja za posebne dosežke v alpinizmu. Najperspektivnejši alpinist 2017 je Žiga Oražem (AO PD Kamnik) z zimsko ponovitvijo Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses v navezi z Matijo Volontarjem. Komisija za alpinizem PZS je za leto 2017 izpostavila še trojico - Tjašo Jelovčan (AO PD Kranj), Petro Klinar (Akademski AO) in Luko Lindiča (AO PD Celje Matica), ki so vsak s svojo plezalno sezono vidneje zaznamovali alpinistično leto 2017.

France Zupan in Rado Kočevar, prejemnika priznanja za življenjsko delo v alpinizmu (foto Irena Mušič Habjan)

Prejemnika priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma sta Rado Kočevar (PD Gozd Martuljk) in France Zupan (PD Ljubljana-Matica), predstavnika alpinistov prve povojne generacije, ki je orala ledino modernega slovenskega alpinizma, zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje šeste stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Centralnih Alp. Njune velike smeri so danes čista alpinistična klasika in četudi sta že zakorakala globoko v deveto desetletje svojega življenja, sta še vedno aktivna in predana mladostnim sanjam. >>> več na spletni strani PZS

Planinska zveza je na alpinistično-plezalnem večeru Nives Meroi in Romanu Benetu, ki sta se kot prva na svetu skupaj povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov, predala tudi zlati častni znak PZS za vse alpinistične dosežke in promocijo alpinizma. Italijansko-slovenska naveza je svojo navdihujočo pripoved o neomajnosti pri vzponih na najvišje vrhove našega planeta v alpskem slogu predstavila tudi na predavanju.

Predsednik PZS Bojan Rotovnik je Nives Meroi in Romanu Benetu predal zlati častni znak PZS (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši športni plezalci leta 2017
Najuspešnejša športna plezalka je že drugič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), skupna zmagovalka svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji ter druga v balvanih, ki je lani osvojila rekordno število točk v svetovnem pokalu in kot prva tekmovalka v zgodovini v isti sezoni dosegla devet zmag SP, sicer pa štirinajstkrat stala na stopničkah. Poleg tega je bila evropska podprvakinja v balvanskem plezanju in četrta na prvenstvu v težavnosti, s srebrom se je vrnila tudi s svetovnih iger. Prav tako je štafeto obdržal najuspešnejši športni plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), lani četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli balvanistka Katja Kadić (PK Škofja Loka), Mia Krampl (AO PD Kranj) za prvi članski finale SP, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za balvanske dosežke, evropska mladinska prvakinja v težavnosti in prvič članska finalistka Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), evropska podprvakinja in večkratna finalistka SP v težavnosti Mina Markovič (ŠPK Plus) in Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Najuspešnejša športna plezalca 2017 Domen Škofic in Janja Garnbret ter Janjin trener Gorazd Hren z načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Bogdanom Gabrovcem (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na tekmah evropskega mladinskega pokala so prejeli Dominika Kodra (PK Kamnik), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus) in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor). Trenersko priznanje sta si zaslužila trener Garnbretove Gorazd Hren (Šaleški AO) in trener Škofica Roman Krajnik (PK Škofja Loka). 

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2017
Najuspešnejši ledni plezalec ostaja Janez Svoljšak (AO PD Kranj), četrti na svetovnem prvenstvu 2017 v lednem plezanju, za najuspešnejšega turnega smučarja je bil znova imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko), lani šesti na slavni Pierra Menti in državni prvak v disciplini posamično.

Najuspešnejši turni smučar 2017 Nejc Kuhar in Marta Svoljšak, mama najuspešnejšega lednega plezalca Janeza Svoljšaka, s predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom in članom Komisije za Gorske športe PZS Andrejem Pečjakom (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši so povedali ...

RADO KOČEVAR, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma: "Posebno doživetje je bilo prejeti priznanje med mladimi, ki so danes na vrhu svetovnega alpinizma, res sem ponosen nanje. Doživetje je tudi slišati o njihovih uspehih v alpinizmu, ki jih v naših časih nismo niti predvideli. Leta 1946 smo začeli plezali praktično iz nič in v enem letu dosegli raven predvojne alpinistične generacije, potem pa bliskovito šli naprej, tako da so nam nekateri očitali, da smo lovci na rekorde. Ko sem recimo s Frelihom ponovil Aschenbrennerjevo smer in potem s Cirilom Debeljakom Čopovo smer v Triglavski severni steni v osmih urah - maloštevilni ponavljavci so jo potem namreč ponavljali z bivakom -, je bilo nekaj posebnega. To so bili drugačni časi, a ponosen sem na tista leta, ponosen sem na priznanje, ker sem bil med tistimi, ki smo takrat delali najtežje plezalne ture in presegli smo predhodnike, s pokojnim Cirilom Debeljakom sva napravila prvo smer šeste stopnje plus v severni steni Dedca, kar je bilo takrat nezaslišano."

FRANCE ZUPAN, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma: "Priznanje mi je kar všeč, ga cenim. Zahvaljujem se vsem, ki niso pozabili name, in Planinski zvezi Slovenije, brez katere ne bi bilo ne alpinista Kočevarja ne alpinista Zupana. Zahvalo sem dolžan tudi predvojnim alpinistom, ki jih je vojna vihra razgnala na vse konce, leta 1945 pa so se vračali: Vlasto Kopač iz koncentracijskega taborišča, France Avčin in Dušan Lasič iz partizanov, Marjan Keršič - Belač je imel nevarno epopejo po drugi svetovni vojni. To so bili ljudje različnih nazorov, a hoteli so eno - nadaljevati slovenski alpinizem, ki ga je druga vojna nasilno presekala in je bila velika luknja. Takrat je bil odbor za planinstvo in alpinizem pri Fizkulturni zvezi Slovenije, ustanovili so alpinistični odsek v Ljubljani in na Jesenicah, začeli so prirejati plezalne tečaje, in to s historično opremo, saj druge ni bilo. Na tečaju na Kamniškem sedlu sva z Radom postala alpinista in tako napredovala v planinski hierarhiji, samozavestna, kolikor se je dalo. Moral sem omeniti ljudi, ki so bili moji inštruktorji, moji vzorniki in pozneje celo prijatelji. Ob dosežkih, ki sem jih videl danes, pa se počutim povsem majhnega, za nas je bilo kaj takega nepredstavljivo."

ALEŠ ČESEN, najuspešnejši alpinist 2017: "Odprave so načeloma vedno uspešne na tak ali drugačen način, če je sestava prava. Pri nas z Urbanom in Markom se je vse poklopilo, od karakterjev in malo tudi sreče pa do preplezane smeri. Odpravarske načrte kujemo bolj vsak zase, skupaj pa redno kujemo malo manjše načrte v slovenskih hribih. Priznanje mi pomeni veliko, največ pa mi pomeni, ko sem v hribih z istimi ljudmi."

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2017: "Dober občutek je prejeti to nagrado, saj so tvoji rezultati vidni in vsi to cenijo, kar je tudi moja nadaljnja motivacija, tako da sem res vesela. Začeli smo se že pripravljati na novo sezono, ki se začne aprila, trdo delamo pa že zdaj. Po tako rekordni sezoni, kot je bila lanska, si ciljev ne upam zastaviti še višje. Letos je svetovno prvenstvo in si želim ponoviti rezultat iz leta 2016, ne upam pa si napovedati rezultatsko, ker bo več zmag težko doseči. Najpomembneje pa je, da si želim uživati."

DOMEN ŠKOFIC, najuspešnejši športni plezalec 2017: "Res mi je v čast, da sem znova dobil to priznanje, saj sta bila Jernej in Anže prav tako vrhunska. Lanska sezona je bila kar naporna, ni šlo vse po načrtih. Prvič sem se odločil tekmovati tako balvansko kot težavnostno sezono, a videl, da to ni najbolje, ker je prenaporno. Lanska sezona me je precej naučila, a mi dala zagon za naprej, kajti četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala in peti na evropskem prvenstvu, pa še drugo mesto v svetovem pokalu in na mastru so vendarle vrhunski rezultati."

NEJC KUHAR, najuspešnejši turni smučar 2017: "Pretekla sezona je bila uspešna, sicer ne najuspešnejša do zdaj, kot se trudim za letošnjo, vem pa, da me bo počasi na mestu najuspešnejšega turnega smučarja nekdo zamenjal in se že veselim tega dne. Luka Kovačič se kaže kot zelo dostojen naslednik."

Prejemniki najvišjih priznanj PZS za vrhunske dosežke: France Zupan, Rado Kočevar, Nejc Kuhar, Aleš Česen, Domen Škofic in Janja Garnbret (foto Irena Mušič Habjan)

OBRAZLOŽITVE

NAJUSPEŠNEJŠI v ALPINIZMU v letu 2017

Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij, ki poznajo razmere v slovenskem in svetovnem alpinizmu: Urban Ažman, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Matej Kladnik, Tone Škarja, Andrej Štremfelj ter Peter Bajec, Miha Habjan in Nejc Pozvek (KA PZS).

Priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma: RADO KOČEVAR (PD Gozd Martuljk) in FRANCE ZUPAN (PD Ljubljana-Matica)

Najuspešnejši alpinist: ALEŠ ČESEN (Alpski gorniški klub)
Aleš Česen je že več kot desetletje stalnica na slovenski alpinistični sceni. Dokazal se je v vseh zvrsteh alpinizma, pred dvema letoma tudi v najzahtevnejših stenah Himalaje. Preteklo sezono je, lahko bi rekli, v stenah preživel več časa kot na ravnih tleh. Veliko sicer kot gorski vodnik, ob tem pa je uspel plezati še na štirih odpravah: v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku. Z Luko Stražarjem v Kanadi nista naletela na najboljše razmere, a bila vseeno neprestano aktivna. V Indiji pa se je ob izteku odprave v gorovju Kishtwar izšlo po načrtih in trojica (navezo sta sestavljala še Urban Novak in Marko Prezelj) je uspela v njihovem glavnem cilju, 6250 metrov visoki Arjuni, preplezati zahtevno prvenstveno smer s pomenljivim imenom – Vse ali nič.

Najuspešnejša alpinistka: ANASTASIJA DAVIDOVA (AO PD Ljubljana-Matica)
Anastasija Davidova - Nastja je, kot smo v zadnjih sezonah že vajeni, znova plezala vsestransko, leto pa kronala z uspehom na odpravi v Kirgizijo, kjer je s soplezalko Ivo Božić v treh dneh opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack. V domačih gorah je izkoristila dobre zimske razmere za ponovitev nekaj zanimivih, sicer plezanih smeri, v Paklenici je preplezala nekaj navrtanih klasik, poleti pa je nekaj vzponov opravila tudi v Dolomitih.

Najperspektivnejši alpinist: ŽIGA ORAŽEM (AO PD Kamnik)
Žiga Oražem se je v zadnji sezoni dokončno ustoličil med alpinisti, kamor se je počasi selil iz športnoplezalnih voda. Tudi v njegovem primeru se je pokazalo, da je visok prostoplezalni nivo odlična podstat za alpinistične dosežke na najvišji ravni. Žiga je bil zelo aktiven na akcijah Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (na Češkem, v Španiji in Maroku), lani pa je plezal tudi v Patagoniji. Največ zanimanja je na njegovem seznamu vzponov gotovo požela zimska ponovitev Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses, ki sta jo v dveh dneh opravila z Matijo Volontarjem.

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: URBAN NOVAK in MARKO PREZELJ (oba AO PD Kamnik)
Urban Novak in Marko Prezelj sta bila z Alešem Česnom tvorca trojne naveze, ki je na odpravi v indijskem gorovju Kishtwar preplezala dve prvenstveni smeri. Lažjo, aklimatizacijsko, na P6013 (6038 metrov visoki vrh) po severnem grebenu, v zaključku odprave pa so izkoristili kratko vremensko luknjo, stavili vse in izvlekli čudovit vzpon v zahodni steni 6250 metrov visoke Arjune. Smer so poimenovali All or nothing (Vse ali nič).

Komisija za alpinizem PZS je izpostavila še naslednje alpiniste oz. njihove dosežke preteklega leta:
Luka Lindič (AO PD Celje Matica) je znova plezal na vrhunski ravni, nanizal številne zahtevne smeri v Alpah, z odprav pa se žal vrnil brez doseženih plezalnih ciljev. A vendar nikakor ne moremo mimo sijajnih zimskih vzponov v Supercombu (Piz Badile) in kombinaciji smeri No siesta in Bonatti-Vaucher v Grandes Jorasses. Odlično je plezal v Južni Afriki, v Patagoniji se je v slabem vremenu izšlo le za eno smer, v domačih gorah je ponovil Ulino smer v Triglavu, v Dolomitih pa smer Donnafugata v Torre Trieste. Vse našteto v navezi s soplezalko Ines Papert.
Tjaša Jelovčan (AO PD Kranj) je plezala v različnih evropskih skalnih stenah in dosegla izjemno raven. Psihomazohizem, Nebeška streha, Beli pajek, Metropolis, Spominska smer Tine Jakofčič … so smeri, ki sodijo med težje v naših gorah. Poleg tega je v albanskih Prokletijah v navezi z Marijo Jeglič preplezala nekaj odličnih smeri, prosto pa je ponovila tudi klasično smer Srček v Paklenici.
Petra Klinar (Akademski AO) je novo ime na alpinistični sceni. V navezi s soplezalcem Luko Stražarjem je bila aktivna tako v domačih kot tujih gorah, poleti, predvsem pa pozimi. Krona njene sezone je nedvomno vzpon po Cassinovem grebenu na Denali.

Prejemniki priznanj za dosežke v športnem plezanju v letu 2017 s selektorjem slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazdom Hrenom (foto Irena Mušič Habjan)

NAJUSPEŠNEJŠI v ŠPORTNEM PLEZANJU v letu 2017

Najuspešnejša športna plezalka: JANJA GARNBRET (Šaleški AO)
Po izvrstni lanski sezoni je v letu 2017 naredila še korak dlje. Statistika njenih rezultatov je naravnost impresivna. Povsem je dominirala na tekmah svetovnega pokala. Štirinajst uvrstitev na zmagovalne stopničke, od tega rekordnih devet zmag, ji je na koncu prineslo drugi zaporedni naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Z rekordno bero točk v skupnem seštevku kombinacije je dosegla nekaj, kar doslej ni uspelo še nikomur. Vsemu temu je treba dodati še srebrno kolajno z evropskega prvenstva v balvanih in svetovnih iger v težavnosti, drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih in četrto mesto z evropskega prvenstva v težavnosti. Vse to ni ostalo neopaženo tudi v širši športni javnosti. Društvo slovenskih športnih novinarjev jo je uvrstilo na drugo mesto na izboru športnice leta 2017.

Najuspešnejši športni plezalec: DOMEN ŠKOFIC (ŠPO PD Radovljica)
Po lanski zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala mu zgodovinske sezone ni uspelo v celoti ponoviti. Tri finala na tekmah svetovnega pokala v težavnosti, od tega eno drugo mesto, so ob koncu sezone zadostovala za skupno četrto mesto. Na evropskem prvenstvu v težavnosti je pristal na petem mestu, z enakim rezultatom se je vrnil tudi s svetovnih iger.

Priznanje trenerjema: Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Janje Garnbret, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni, in Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Domna Škofica, najuspešnejšega športnega plezalca v pretekli sezoni.

Prejemniki priznanj za vrhunske dosežke na tekmovanjih Katja Kadić, Mia Krampl, Jernej Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič in Anže Peharc z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS - ZŠZ Bogdanom Gabrovcem  (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki se je dvakrat uvrstila v finale svetovnega pokala v balvanih in v skupnem seštevku osvojila sedmo mesto.
Mia Krampl (AO PD Kranj) za njeno premierno uvrstitev v finale tekme svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu.
Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za dvakratni finale (od tega enkrat zmagovalne stopničke) na tekmah svetovnega pokala v balvanih in četrto mesto na evropskem prvenstvu v balvanih.
Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) za njeno premierno uvrstitev v finale tekme svetovnega pokala v težavnosti, poleg tega je v isti disciplini postala evropska mladinska prvakinja.
Mina Markovič (ŠPK Plus) za srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v težavnosti. Poleg tega se je še šestkrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in sezono končala na šestem mestu v skupnem seštevku.
Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Priznanja perspektivnim za rezultate na tekmah evropskega mladinskega pokala
Dominika Kodra (PK Kamnik) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih v Sofiji.
Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v Imstu.
Lučka Rakovec (ŠD Proteus) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v Imstu.
Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) za zmago na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih v Argentieru in skupno drugo mesto evropskega mladinskega pokala v balvanih ter za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v Ustru.

Prejemniki priznanj perspektivnim Urška Repušič, Dominika Kodra in Luka Potočar z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in predsednikom OKS - ZŠZ Bogdanom Gabrovcem  (foto Irena Mušič Habjan)

NAJUSPEŠNEJŠI v LEDNEM PLEZANJU v letu 2017

Najuspešnejši ledni plezalec: JANEZ SVOLJŠAK (AO PD Kranj)
Janez Svoljšak je vsestranski plezalec in alpinist, obenem pa tudi naš trenutno najuspešnejši tekmovalec v lednem plezanju. Na tekmovanjih svetovnega pokala se redno uvršča med finaliste. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji je s četrtim mestom za las zgrešil kolajno, zelo uspešno pa je nastopal tudi na tekmah svetovnega pokala. Štiri uvrstitve v finale so mu na koncu v skupnem seštevku prinesle sedmo mesto.

NAJUSPEŠNEJŠI v TURNEM SMUČANJU v letu 2017

Najuspešnejši turni smučar: NEJC KUHAR (TSO PD Jesersko)
Nejc Kuhar je vodilni slovenski turni smučar v preteklih desetih letih, hkrati pa dosega vrhunske rezultate tudi v gorskem teku. Je večkratni zmagovalec državnega pokala in državnih prvenstev v različnih kategorijah turnega smučanja, v svoji karieri je dosegel številne odlične rezultate na tekmovanjih najvišjega ranga – svetovnih in evropskih prvenstvih, tekmah svetovnega pokala idr. V letu 2017 izstopa predvsem šesto mesto na slavni Pierra Menti, osvojil je tudi naslov državnega prvaka v disciplini posamično.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2018 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti jekleno voljo, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Čujež

------------------------
Medijske objave:
Radijski dnevnik (Radio Slovenija, od 25:32)
Druga jutranja kronika (Radio Slovenija, od 9:16)