Projekt OSP - prijava težav v plezališčih

Si med plezanjem opazil majavo skalo ali obrabljeno sidrišče? Se ti zdi, da bi bilo potrebno odstraniti nevarno vejo, ali popraviti del dostopne poti? Ali ti je lastnik zemljišča povedal, da se pojavljajo problemi z dostopom in parkiranjem... Si se vprašal, komu bi lahko javil te informacije, da bodo prišle do ljudi, ki lahko nekaj ukrenejo?
Prijava težav v plezališčih (foto Urban Urbanc)
Ker se pri Projektu OSP zavedamo, da so plezalci pomemben vir informacij o dogajanju v plezališčih, smo pripravili spletni obrazec, kjer lahko vsakdo prijavi težavo, na katero je naletel med plezanjem. Potrudili se bomo, da situacijo kar najhitreje rešimo, ali pa težavo uvrstimo na seznam opravil v plezališčih.

Pri projektu OSP smo se lotili sistematičnega zbiranja informacij o stanju v slovenskih plezališčih. V ta namen je bila narejena računalniška baza plezališč, ki bo zajemala izčrpne informacije o smereh, opremi, dostopih, posegih v plezališčih in opremljevalcih. Baza bo namenjena pregledu nad stanjem v plezališčih in načrtovanju letnega opremljanja.

Opremljevalci bodo v prihodnjih mesecih poskusili kar se da natančno zbrati podatke. Jasno pa je, da gre za velik podvig, saj je treba pregledati več kot 5500 plezalnih smeri, v več kot 120 plezališčih.

Plezalci lahko pri tem procesu pomagate tako, da nam sporočite morebitne težave, ki ste jih zaznali v plezališčih. Gre za prvo sistematično zbiranje obvestil o problemih v plezališčih in upamo, da bo s tem pretok informacij hitrejši in bo hitrejše tudi odpravljanje težav.

Skupaj lahko poskrbimo za varnejše plezanje!