Janja zmagala v Edinburgu, Domen četrti

Peta tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, četrta zmaga za Janjo Garnbret in vnovični finale za Domna Škofica, ki je preizkušnjo v Edinburgu 24. septembra sklenil na četrtem mestu. Polfinalistki Mia Krampl in Mina Markovič sta se uvrstili na 14. oz. 15. mesto.
Janja zmagala v Edinburgu, Domen četrti (foto Sytse van Slooten)
Potem ko je Janja Garnbret (Šaleški AO) slavila na prvih treh tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in bila tretja v Arcu, je na peti letošnji preizkušnji znova stopila na najvišjo stopničko in se tako še trdneje zasidrala na vrhu skupnega seštevka SP 2017 v težavnosti. Vodilna že po polfinalu je tudi v finalni smeri dosegla najvišjo višino, a jo je prehitela časovna omejitev šestih minut, tako da so ji upoštevali 42. gib, kot ga je dosegla tudi drugouvrščena Avstrijka Jessica Pilz, a je odločala Janjina prednost iz polfinala. Tretja je bila Južna Korejka Jain Kim. Osemnajstletna Korošica je bila izjemno vesela zmage in komentirala, da je imela tokrat malce sreče tudi s časom.


Janja Garnbret se je v Edinburgu razveselila že svoje četrte letošnje zmage SP v težavnosti. (foto Jurij Ravnik)

Širok nasmeh je bilo videti tudi na obrazu Domna Škofica (ŠPO PD Radovljica), ki se je po treh tekmah, ko je obtičal v polfinalu, medtem ko je na letošnji uvodni dosegel drugo mesto, znova uvrstil v finale. Tudi tokrat je bil nedosegljiv Francoz Romain Desgranges z višino 47+, trojica pa je dosegla višino 42+, a je znova odločala polfinalna uvrstitev, tako da je Radovljičan dosegel četrto mesto. Drugi je bil Italijan Stefano Ghisolfi, tretji pa Avstrijec Jakob Schubert. Škofic je trenutno peti v skupnem seštevku SP.

Na Škotskem je nastopila še trojica slovenskih tekmovalk. Mia Krampl (AO PD Kranj) si je priplezala 14. rezultat polfinala, Mina Markovič (PK Plus), sedma v skupni razvrstitvi SP 2017, pa 15. mesto. Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki se je vrnila v svetovni pokal po operaciji kolena, je dosegla 32. mesto.

Športne plezalke in plezalce pred novembrskim zaključkom sezone 11. in 12. novembra v Kranju čakata še tekmi na Kitajskem: 7. in 8. oktobra v Wujiangu ter 14. in 15. oktobra v Xiamenu.

Čestitke in uspešno dalje!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Svetovni pokal v športnem plezanju Kranj 2017 že v začetku novembra
Janja Garnbret tretja v italijanskem Arcu
Janja Garnbret nepremagljiva tudi v Brianconu
Janja Garnbret zmagovalka Chamonixa, Mia Krampl do uspeha kariere
Slovenska pravljica v Švici: Janja zmagala, Mina in Domen druga
Srebro za Janjo Garnbret na svetovnih igrah Vroclav 2017
Mina Markovič evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic blizu medalje