Janji Garnbret nagrada Arco Rock Legends 2017 za tekmovalne dosežke

Športna plezalka Janja Garnbret v Arcu, italijanski zibelki športnega plezanja, ni le osvojila tretjega mesta na tekmi svetovnega pokala v težavnosti, ampak 25. avgusta prejela tudi prestižno nagrado za tekmovalne dosežke Arco Rock Legends 2017, saj so jo športni novinarji izbrali za dobitnico t. i. plezalnega oskarja za najboljšo tekmovalko v pretekli sezoni.
Janji Garnbret nagrada Arco Rock Legends za tekmovalne dosežke (foto Planetmountain)
Nagrada Arco Rock Legends 2017 za tekmovalne dosežke v pretekli sezoni je šla v roke Janji Garnbret (Šaleški AO), ki je lani osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnosti ter se veselila skupne zmage svetovnega pokala tako v težavnosti kot v kombinaciji. Kot so zapisali v obrazložitvi, je 18-letna tekmovalka primer mlade generacije plezalcev, ki se trudi za olimpijske igre in predstavlja prihodnost športnega plezanja, vedno hitreje, više in močneje. Letos sta bila poleg Janje nominirala tudi britanska plezalka Shauna Coxey in slovenski plezalec Domen Škofic.

Prestižno nagrado zadnjih 12 let podeljuje komisija, sestavljena iz ducata alpinističnih revij z vsega sveta. Tudi v preteklih letih je bila slovensko zaznamovana, saj sta jo že prejeli Mina Markovič (ŠPK Plus) v letih 2016 in 2013 ter Maja Vidmar (PK Škofja Loka) leta 2008.

Nagrado Wild Country Rock Award, namenjeno plezalcem v skali, je prejela Američanka Margo Hayes, ki je v španskem plezališču Siurana preplezala smer La Rambla in postala prva ženska s preplezano smerjo težavnosti 9a+. Organizatorji so posebno nagrado za plezalnega ambasadorja podelili škotskemu plezalcu dr. Michaelu Kosterlitzu, pionirju alpskega plezanja v šestdesetih, tudi Nobelovega nagrajenca za fiziko.

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Janja Garnbret tretja v italijanskem Arcu
Mina Markovič že drugič prejemnica nagrade Arco Rock Legends za tekmovalne dosežke
Že 20 slovenskih medalj z evropskih prvenstev v športnem plezanju
Janja in Domen v Kranju na vrhu svetovnega pokala 2016
Janja Garnbret druga najmlajša svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta v Parizu