Tanja Glušič in Gregor Selak zmagovalca paraplezalnega mastersa v Imstu

Člana slovenske paraplezalne reprezentance Tanja Glušič (AK Ravne) in Gregor Selak (ŠPD Gre gor) sta odlično začela sezono in na tradicionalnem mastersu v Imstu 9. julija 2017 pometla s konkurenco, kar je odlična popotnica za Briancon, kjer bo tekma 26. julija štela za skupni seštevek svetovnega pokala.
Gregor Selak, Jurij Ravnik in Tanja Glušič na paraplezalnem mastru v Imstu (foto Jurij Ravnik)
Paraplezalno sezono 2017 je tokrat odprl že tradicionalni masters v Imstu, ki je vedno odlično obiskan in poteka v nekoliko bolj sproščenem ozračju kot tekme svetovnega pokala. Poleg tega je tekmovanje raztegnjeno čez dva dneva, vsi tekmovalci pa se pomerijo v šestih smereh. "Gre za pravi praznik plezanja, na katerem se lahko vsi udeleženci prepričajo, da naš šport resnično ne pozna omejitev in da tudi paraplezalce ženejo ista strast, motivacija in iskanje popolnega gibanja navzgor, kot njihove kolege iz članske ekipe. V močni konkurenci držav od Irana do Indije in preko cele Evrope, v kateri je manjkala le francoska ekipa, smo tudi Slovenci znova pokazali, kaj pomenimo v plezanju," je povedal selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik.

"Tako Gregor Selak kot Tanja Glušič sta v svojih kategorijah dominantno začela sezono z zmago in izjemnim plezanjem. Gregor je v kategoriji Rp3 (z omejenim gibanjem, močjo ali ravnotežjem) vseh šest smeri preplezal do vrha, kar je uspelo samo njemu. To samo kaže, da njegova trenutna motivacija seže še nekoliko dlje in je ta sezona predvsem priprava na naslednje svetovno prvenstvo. Tanja je v kategoriji B2 (omejitve vida) prav tako suvereno zmagala, kako dobro je pripravljena, pa lahko pove podatek, da je imela najboljši rezultat tudi glede na tekmovalke iz višje kategorije B3 in bi bila kar na drugem mestu, če bi tekmovala z močno konkurenco fantov iz B2 (vsi so namreč plezali iste smeri)," je nastope svojih varovancev ocenil Ravnik.


Škofjeločan Gregor Selak na najvišji stopnički paraplezalnega mastersa v Imstu (foto Jurij Ravnik)

"Na tekmi sem edini preplezal vseh šest smeri do vrha. Ostalo mi je še dovolj moči, kar je seveda dobra novica, ker pričakujem veliko težje smeri na naslednji tekmi konec meseca v Brianconu, kjer bomo imeli prvo tekmo za svetovni pokal," je bil zadovoljen Škofjeločan Gregor Selak, na lanskem mastersu drugi. Drugi v kategoriji Rp3 je bil v Imstu Španec Juan Pipo Gil Blanco, tretji pa Indijec Manikandan Kumar. Slovenski športni plezalec z multiplo sklerozo je lani v Parizu osvojil tudi bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v paraplezanju.

Ponosna lastnica prve
paraplezalne kolajne za Slovenijo na svetovnih prvenstvih je gluhoslepa plezalka Tanja Glušič, ki jo je osvojila leta 2014 v Gijonu, na letošnjem mastersu v Imstu pa je že v četrto ponovila prevlado in tokrat za seboj pustila Italijanko Alessandro Mammi. "Vesela sem, da sem prvi dan osvojila vse vrhove. Prvi dve smeri sta mi bili za ogrevanje in tudi moja sotekmovalka Italijanka je prišla do vrha. Zato sem se zavedala, da se moram potruditi, če hočem obdržati zmago. Malo me je bila strah, saj je bila smer ocenjena z oceno 7a, ki mi je do takrat še ni uspelo preplezati. Naslednji dan sem imela še težje smeri in sem v vseh treh smereh padla tik pod vrhom. Te smeri so bile ocenjene do 7b. Vesela sem, da v Imstu beležim same zmage. Letos je to moja četrta zaporedna zmaga iz Imsta. Rada bi se zahvalila trenerju Juriju Ravniku za treninge, nasvete oz. usmerjanje v steni ter vso podporo," je vtise strnila 21-letna paraplezalka, ki že nestrpno pričakuje naslednjo tekmo v Brianconu.


Koroška gluhoslepa plezalka Tanja Glušič zmagovalka paraplezalnega mastersa v Imstu (foto Jurij Ravnik)

Oba rezultata sta odlična popotnica za Briancon, kjer tekma sledi 26. julija in bo štela za skupni seštevek svetovnega pokala. "Ob tem bi se reprezentanca rada zahvalila za podporo Plezalnemu centru Ljubljana, ki jim celo leto omogoča vrhunske priprave," še dodaja Ravnik.

Iskrene čestitke in uspešno dalje!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:

Slovenski paraplezalec Gregor Selak bronast na svetovnem prvenstvu v Parizu
Slovenska paraplezalna reprezentanca na 1. programu Radia Slovenija
Izvrstni tudi slovenski paraplezalci
Gregor in Tanja uspešna na paraplezalnem mastru v Imstu

------------------------
Medijske objave:
Tanja Glušič in Gregor Selak zmagovalca paraplezalnega mastersa v Imstu (STA)
Glušičeva in Selak uvodoma korak pred konkurenco (Delo)