Projekt O.S.P. ali Opremimo slovenska plezališča

Kako pogosto se vprašamo, kdo je navrtal in očistil smer, ki jo plezamo, kdo je plačal opremo, ki nam omogoča brezskrben vzpon? Večina slovenskih smeri je plod zagnanih opremljevalcev, ki so pogosto z lastnim denarjem prispevali svedrovce in sidrišča in porabili nešteto ur, da lahko danes uživamo v več tisoč smereh širom Slovenije.
Projekt O.S.P. ali Opremimo slovenska plezališča
Seveda pa je treba te smeri vzdrževati in preopremljati, za kar potrebujemo izšolane opremljevalce in opremo, ki ustreza standardom. Danes so plezališča vedno bolj obremenjena, povečuje se obraba opreme v smereh, vedno več je odpadkov v okolici skal in parkirišča so vse bolj zasedena.

Planinska zveza Slovenije je zavezana k oskrbovanju plezališč, vendar je odvisna od finančnih sredstev Fundacije za šport, sponzorskih sredstev in prostovoljnega dela predanih posameznikov. Taka ureditev pri sedanjem trendu naraščanja popularnosti športnega plezanja ni več ustrezna. Čas je, da plezalci aktivno pristopimo k reševanju problematike in s svojim prispevkom pripomoremo k profesionalni oskrbi plezališč.

Projekt O.S.P. ali Opremimo slovenska plezališča je iniciativa plezalcev pod okriljem Planinske zveze Slovenije za boljše urejanje naravnih plezališč. Plezalci, klubi in podjetja imajo tako možnost prispevati finančna in materialna sredstva in s tem bistveno prispevati k bolj varnim, urejenim in bolj dostopnim plezališčem.

Že nekaj evrov prispevka omogoči nakup svedrovca, ki bo služil varnemu plezanju v eni od smeri!