Na Kitajskem prva balvanska zmaga za Janjo Garnbret

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v kitajskem Chongqingu. Osemnajstletna Korošica, ki blesti v težavnosti, je v današnjem finalu prepričljivo vpisala svojo prvo zmago na balvanskih preizkušnjah svetovnega pokala v športnem plezanju.
Janja Garnbret zmagala na tekmi SP Chongqing 2017 (vir The Circuit Climbing)
Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je svojo prvo zmago na balvanskih tekmah svetovnega pokala športnih plezalk osvojila v velikem slogu, saj je bila najboljša v vseh treh krogih tekmovanja, z najboljšim dosežkom je dobila tako kvalifikacije, polfinale in današnji finale. Prav v vseh krogih je preplezala vse balvanske smeri do vrha, torej v kvalifikacijah pet in v polfinalu in finalu po štiri.

Garnbretova je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Švici osvojila šesto mesto. Dosežek pa nadgradila še z izjemno predstavo na začetku azijske turneje. To je še dvanajsta uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu za mlado športno plezalko, aktualno svetovno prvakinjo v težavnosti, ter peta zmaga, upoštevajoč dosežke tako v težavnostnem kot balvanskem plezanju.

Aktualna lastnica naslova skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji v svetovnem pokalu je v finalu premagala Britanko Shauno Coxsey, zmagovalko uvodne tekme v Švici in najboljšo balvansko plezalko v minuli sezoni, ki je bila druga, in japonsko veteranko Akiyo Noguchi na tretjem mestu.

Garnbretova je bila edina slovenska finalistka na Kitajskem, Katja Kadič je v polfinalu osvojila 11. mesto. Oba slovenska predstavnika v moški konkurenci sta tekmovanje končala že v kvalifikacijah. Jernej Kruder, ki je bil v Švici peti, bo tokrat v svojo statistiko vpisal 39. mesto, Domen Škofic pa je bil med 77 tekmovalci na startu 41.

Vir: STA/Delo.si

-------------------------
Povezane novice:
#SlovenijaPleza olimpijsko in rekreativno
Slovenska deseterica na uvodni tekmi SP 2017 v balvanskem plezanju
Kruder in Garnbretova 5. in 6. za uvod v SP 2017 v balvanih
Spletni prenosi tekem v športnem plezanju znova brezplačni