10. april je Dan boja proti dopingu

Dan čistega športa je dan, namenjen promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu. Pobudo za Play True Day je v letu 2014 dalo 17. južnoameriških držav, ki so, v sodelovanju s Svetovno protidopinško agencijo (WADA) in na podlagi Montevideo deklaracije, razglasile 10. april za »Play True Day«.
Kaj je Play True Day oz. Dan čistega športa?
Namen tega dne je preko preventivnih aktivnosti seznaniti športnike, športno in splošno javnost s svetovnim bojem proti dopingu.
V letu 2016 se je, v sklopu Erasmus+ projekta, praznovanju Dneva čistega športa pridružila tudi Slovenija. Na ta dan oz. v tednu pred in po 10. aprilu so tako Slovenska antidoping organizacija ter nekatere nacionalne panožne športne zveze in društva izvedle številne preventivne aktivnosti ter tako poizkušale dvigniti nivo zavedanja o nevarnostih dopinga v Sloveniji in drugod v Evropi.

Doping je v športu prepovedan, predvsem ker ruši vrednote športa in škoduje športnikovemu zdravju. Zato se borimo, da šport ohranimo čist in našim športnikom zagotovimo enakovredne možnosti uspeha.Se boste borili z nami?
Želimo si, da bi informacija o Dnevu čistega športa dosegla čim večje število športnikov, trenerjev, staršev in drugih športnih navdušencev. Če ste član društva, kluba, zveze ali pa le rekreativni športnik, ki podpira in verjame v čist šport vas prosimo, da informacijo delite med vaše sotekmovalce, prijatelje in sorodnike.

Na www.playtrueday.com lahko vašo podporo čistemu športu izrazite tudi s podpisom ob tem, pa si ogledate aktivnosti, ki jih pripravljamo SLOADO in druge organizacije.