Novo: Plezalni vodnik Kraški rob (Slovenija, Italija)

Pomlad vabi v naravo, tudi v navpičnice Kraškega roba. Pravi kažipot za slednje bo novi plezalni vodnik po Kraškem robu Slovenije in Italije izpod peresa in prstov Jurija Ravnika, ki je konec februarja izšel pri založbi Toka Piki. Najbolj popoln, pisan, informativen, zabaven, drugi najbolj pangalaktičen plezalni vodnik po Kraškem robu. Zbirateljska edicija. V slovenskem in angleškem jeziku, osnovne predstavitve plezališč so tudi v italijanščini, nemščini, francoščini in hrvaščini.
Plezalni vodnik Kraški rob (Slovenija, Italija)
Plezalni vodnik Kraški rob (Slovenija, Italija) obsega plezališča Mišja peč, Osp - Banje & Babna, Luknja, Velika stena, Črni Kal, Črnotiče in Risnik v Sloveniji ter Napoleonica, Santa Croce, Costiera, Aurisina, Sistiana, Doberdob, Grotta Katerina in Val Rosandra v Italiji. Športnoplezalne korenine tega območja, ki izvirajo iz Trsta, se na relativno majhni površini Kraškega roba širijo v vrsto plezališč, ki zadovoljijo športne plezalce različnih izkušenj, pričakovanj in zahtevnosti.

Jurij Ravnik, že 20 let zapisan plezanju, sicer tudi nekdanji urednik revije Beta in selektor slovenske paraplezalne reprezentance, na 270 straneh podrobno in slikovito predstavlja 15 plezališč in sektorjev s skoraj 2000 vrisanimi smermi (tudi večraztežajnimi) z ocenami od 4a do 9a+. Med mehkimi platnicami vodnika najdemo podrobno predstavljena posamezna plezališča oz. sektorje, dostop, posebnosti, zbirko smeri in nazorne fotografije.

Kot preberemo na platnicah, je to "najbolj popoln, pisan, informativen, zabaven, drugi najbolj pangalaktičen (prvi je žal že razprodan) plezalni vodnik po kraškem robu. Zbirateljska edicija". Avtor, ki je nadgradil vodnik Plezanje po kraškem robu, tokrat obljublja:
  • več kot 300 barvnih fotoskic 15 plezališč in sektorjev za skoraj 2000 vrisanih smeri,
  • vsako smer slikano v revolucionarnem DOFAP pogledu,
  • detajlne opise območij, plezališč, sektorjev, razmer, zgodovine in zanimivosti,
  • natančne dostope s preko 30 zemljevidi in GPS-koordinatami,
  • ustvarjeno v sodelovanju z domačini, vrhunskimi plezalci, začetniki, naravovarstveniki in jazbeci,
  • preko 200 profesionalnih in niti malo profesionalnih barvnih fotografij,
  • kopico slovničnih napak,
  • rest day predloge, veliko dodatne vsebine in pogovore z nekaterimi ključnimi plezalci območja.Kot že v svojem dosedanjem pisanju Ravnik ohranja značilen zabaven in hudomušen slog, ki nadgrajuje poznavalsko in skrbno pripravo vodnika, ki kar kliče po (nadaljnjem) raziskovanju navpičnic Kraškega roba. Pa tudi trdnih tal teh koncev, saj je med platnicami najti še predstavitev območja, kratko zgodovino teh plezališč, gastronomske in prenočitvene namige, uporabne informacije, plezalni etični kodeks, pogled skozi oči domačina (predsednika KS Črni Kal Janka Severja), predloge za obisk naravnih in kulturnih znamenitosti teh krajev, nekaj besed o geologiji, rastlinstvu in živalstvu, kratka vodila za plezalce in napotke za dinamično varovanje, osnove prve pomoči, plezalski slovarček, teorijo plezalskega DNK in še celo zbirko šaljivih vsebin, ki popestrijo tako plezanje kot zgolj listanje knjige.

Dodana vrednost vodnika so tudi predstavitve zanimivih plezalcev, kot so Adam Ondra, Vili Guček, Tadej Slabe, Betka Galičič, Klemen Vodlan, Gabriele Gorobey, Emilio Comici, Emiliano Zorzi in Benjamin Marjanovič, ki so dali pečat posameznim plezališčem. Na naslovnici v Histeriji 8c+ v Mišji peči spremljamo Mino Markovič, v notranjosti pa še kopico fotogeničnih plezalk in plezalcev.

Celoten vodnik je v slovenskem in angleškem jeziku, osnovne predstavitve plezališč so tudi v italijanščini, nemščini, francoščini, hrvaščini in še kakšnem eksotičnem jeziku, na primer nepalskem, havajskem ali kurdskem.

Manca Čujež

>>> Vodnik lahko naročite tudi v Planinski trgovini PZS >>>