Bloudkovi plaketi 2016 Janji Garnbret in Domnu Škoficu

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 14. februarja 2017 podelili na Brdu pri Kranju, je tudi najuspešnejši slovenski športnoplezalni par: Janja Garnbret in Domen Škofic sta izjemno sezono zaokrožila z Bloudkovo plaketo za pomemben mednarodni športni dosežek.
Janja Garnbret in Domen Škofic, prejemnika Bloudkove plakete za leto 2016 (foto: arhiv Domna Škofica)
52. Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja Republike Slovenije, ki jih od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa, so podelili na slovesni prireditvi na Brdu pri Kranju. Dolgoletni delavec v smučarskih skokih Gabriel Jelko Gros in zdajšnji nogometni selektor Srečko Katanec sta Bloudkovi nagradi prejela za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, dolgoletni atletski funkcionar Martin Steiner za življenjsko delo v športu, olimpijska prvakinja v judu Tina Trstenjak pa za izjemen športni dosežek.

Med desetimi prejemniki uglednih Bloudkovih plaket za leto 2016 sta na predlog Planinske zveze Slovenije tudi člana slovenske reprezentance v športnem plezanju Janja Garnbret in Domen Škofic, ki sta lovoriko prejela za za pomemben mednarodni športni dosežek.


Komaj 17-letna Janja Garnbret (Šaleški AO) je v pretekli sezoni dosegla praktično vse, kar je bilo mogoče: se zavihtela na mesto svetovne prvakinje 2016 v težavnostnem plezanju, štirikrat stala na najvišji stopnički na tekmah svetovnega pokala v težavnosti, postala skupna zmagovalka svetovnega pokala tako v težavnosti kot v kombinaciji ter ubranila tudi naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnosti in balvanih v kadetski konkurenci.
"Bloudkovo priznanje je najvišje priznanje, ki ga sploh lahko dobiš v Sloveniji za športne dosežke, zato sem izjemno ponosna, da sem ena od dobitnic Bloudkove plakete. Nekaj neverjetnega je, ko se ob takšnih priložnostih spomniš svojih dosežkov, in res mi je bilo v užitek priti po zasluženo nagrado. Res sem vesela in tega trenutka se bom vedno spominjala," se je Janja razveselila še enega odlikovanja, potem ko jo je decembra Društvo slovenskih novinarjev izbralo za tretjeuvrščeno na izboru športnice leta 2016 in ji podelilo nagrado za najobetavnejšo mlado športno osebnost, v začetku februarja pa jo je Planinska zveze Slovenije imenovala za najuspešnejšo športno plezalko leta 2016.

Tudi za Domnom Škoficem (ŠPO PD Radovljica) je najuspešnejša sezona do zdaj, saj je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala 2016 v težavnostnem plezanju, osvojil je tri prva mesta na tekmovanjih za svetovni pokal v težavnosti  ter dosegel četrto mesto na svetovnem prvenstvu, prav tako v svoji paradni disciplini. "Vesel sem vseh uspehov, ki sem jih nanizal v letošnji sezoni in celotni karieri, da sem sestavil vrhunske nastope, da je to zadovoljilo širšo javnost, pa mi pomeni še več - zelo sem vesel in v ponos mi je, da sem prejemnik Bloudkove plakete," je povedal Radovljičan, ki je prav tako v začetku meseca postal najuspešnejši slovenski športni plezalec po izboru PZS.


Janja Garnbret in Domen Škofic, prejemnika Bloudkove plakete za leto 2016, z Janjinimi starši na podelitvi Bloudkovih nagrad na Brdu pri Kranju (foto: arhiv Domna Škofica)

Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa, so za slovensko športno plezanje do zdaj že prejeli: Martina Čufar leta 2001 Bloudkovo nagrado, Natalija Gros in Mina Markovič leta 2011 Bloudkovo plaketo, Markovičeva je dve leti pozneje prejela še Bloudkovo nagrado, Bloudkovo plaketo je leta 2015 prejel tudi Jernej Kruder.  

Prisrčne čestitke nagrajencema!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Janja Garnbret druga najmlajša svetovna prvakinja, Mina Markovič bronasta v Parizu
Janja in Domen v Kranju na vrhu svetovnega pokala 2016
Garnbretova mladinska svetovna prvakinja tudi v balvanih, Lukanova podprvakinja; skupno šest medalj za Slovenijo
Janja Garnbret tretja na izboru športnice leta 2016 in najobetavnejša mlada športnica
Priznanja PZS za vrhunske dosežke v letu 2016 prejmejo ...