Trije slovenski finalisti v Stavangerju

Slovenski športni plezalci so si na četrti tekmi svetovnega pokala v težavnosti v norveškem Stavangerju 21. avgusta priplezali tri finalne nastope. Za najvišja mesta se bodo potegovali Mina Markovič, Tjaša Kalan in Domen Škofic, Urban Primožič je tekmovanje sklenil na 11. mestu.
Mina Markovič, Domen Škofic in Tjaša Kalan bodo nastopili v finalu tekme SP v Stavangerju. (foto Slovenija climbing team)
Po včerajšnjih kvalifikacijah in polfinalu se je končal prvi del tekmovanja, v katerem so slovenske barve uspešno zastopali štirje predstavniki. V finale se je uvrstila trojica, naša najuspešnejša športna plezalka Mina Markovič celo z najboljšim rezultatom, saj je dosegla vrh tako obeh kvalifikacijskih kot tudi polfinalne smeri. Vrh sta dosegli tudi Belgijka Anak Verhoeven in Južnokorejka Jain Kim, tako da lahko danes pričakujemo zanimivo finalno dogajanje. V svojem drugem članskem finalu bo nastopila tudi 18-letna Tjaša Kalan, sedma v polfinalu.

Pri moških se je v polfinalu za najboljšim Francozom Romainom Desgrangesom na odlično drugo mesto uvrstil Domen Škofic. V močni moški konkurenci je dobro plezal tudi Urban Primožič, ki so ga s končnim 11. mestom od polfinala ločila le tri mesta.

Finale bo na sporedu danes, 22. avgusta 2015, ob 16.15. V živo ga lahko spremljate na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

V skupnem seštevku svetovega pokala v težavnosti je v ženski konkurenci vodilna Mina Markovič (240), druga je Avstrijka Jessica Pilz (210) in tretja Južnokorejka Jain Kim (179).

Pri moških trenutno vodi Francoz Gautier Supper (202), drugi je njegov rojak Romain Desgranges (195), tretji Avstrijec Jakob Schubert (192). Najboljši Slovenec Domen Škofic je na petem mestu (139).

Manca Čujež

------------------------
Povezane novice:
Katja Kadič s 6. mestom v Münchnu do uspeha kariere
Mina prva, Janja druga, Domen tretji v Imstu
Zgodovinski dosežek: Mina Markovič evropska prvakinja, Janja Garnbret podprvakinja