Mina prva, Janja druga, Domen tretji v Imstu

Slovenski športni plezalci so na tretji tekmi za svetovni pokal v težavnostnem plezanju, ki je bila 31. julija in 1. avgusta 2015 v avstrijskem Imstu, navdušili s tremi kolajnami. Zmage se je po poškodbi razveselila Mina Markovič, na drugo mesto se je uvrstila mlada Janja Garnbret, v moški konkurenci pa je tretje mesto osvojil Domen Škofic.
Trojno slovensko zmagoslavje na tekmi SP v Imstu
Mina Markovič je bila na petkovih kvalifikacijah kljub težavam po poškodbi gležnja četrta, v finalu pa je svoje plezanje še izboljšala in dosegla novo zmago, že svojo osemnajsto v svetovnem pokalu. »Z zmago sem presenetila samo sebe, saj še vedno ne morem popolnoma normalno hoditi, pa tudi plezalke so kakšno številko večje kot običajno. Toda vedela sem, da če bom lahko normalno stopila na nogo, lahko pridem do visoke uvrstitve. Popolnoma sem se osredotočila na plezanje in resnično sem te zmage zelo vesela,« je za STA povedala 27-letna plezalka, ki je 12. julija letos osvojila tudi naslov evropske prvakinje v težavnostnem plezanju.

Drugega mesta se je na svoji drugi tekmi za svetovni pokal v članski konkurenci razveselila 16-letna Janja Garnbret, ki je v kvalifikacijah kot edina priplezala do vrha. Tretje mesto si je na včerajšnji tekmi priplezala Avstrijka Jessica Pilz. Od slovenskih predstavnic se je na šestem mestu izkazala še Tjaša Kalan, ki je na uvodnih dveh tekma svetovnega pokala z 9. in 11. mestom za las ostala pred pragom finala.

»Ko sem splezala smer, sem vedela, da sem naredila vse, kar je bilo možno, ko pa sem prišla dol in izvedela, da je pred mano le Mina, sem bila še toliko bolj zadovoljna. Če bi morda nekoliko spremenila svoj način, kako preplezati smer, bi se morda dalo priti tudi do vrha, vendar je tudi drugo mesto zame fantastično,« je za STA dejala Garnbretova, ki v članski konkurenci vse bolj opozarja nase, julija pa je postala tudi evropska podprvakinja v težavnostnem plezanju.

V moški konkurenci je po dveh devetih mestih na prvih tekmah letos prvič do finala in stopničk prišel Domen Škofic, ki se je v finale uvrstil s četrtim rezultatom. Včeraj sta ga v plezanju prekašala le zmagovalec Romain Desgranges iz Francije in Avstrijec Jakob Schubert.

»Letošnja sezona se zame ni začela najbolje, saj nisem bil navajen, da sem izven finala. Glede na to, da sem bil zelo dobro pripravljen, me je to malce šokiralo, potem sem si pred drugo tekmo zvil še gleženj, zato sem toliko bolj vesel, da mi je uspel dober nastop in se že veselim prihodnjih tekem,« ni skrival zadovoljstva Škofic, za katerega so bile to četrte stopničke v karieri.

Drugi slovenski predstavnik v finalu - svojem prvem letos - Urban Primožič je tekmo končal na 7. mestu, Martin Bergant pa je kvalifikacijski nastop sklenil na 38. mestu.

"Že po polfinalu smo bili zelo zadovoljni, ker se jih je pet uvrstilo v finale. V slovenskem športnem plezanju se je to zgodilo le leta 2003, se pravi, da smo na ponovitev tega uspeha čakali dvanajst let. Zanimivo je, da so se tudi takrat v finale uvrstile tri dekleta in dva fanta, je pa tokratni izkupiček bistveno boljši. Lahko bi rekli, da sanjski, kajti prišli smo do kompleta medalj, zlate z Mino, srebrne z Janjo in bronaste z Domnom, pa tudi Tjaša in Urban sta svoj nastop opravila zelo dobro," je bil ob zgodovinskem uspehu za slovensko športno plezanje zadovoljen trener in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Roman Krajnik.

Naslednja tekma za svetovni pokal - v balvanskem plezanju - bo 14. in 15. avgusta v Münchnu, Garnbretovo pa 8. in 9. avgusta čaka tekma za evropski mladinski pokal v avstrijskem Mitterdorfu.

Manca Čujež

------------------
Povezane novice:
Zgodovinski dosežek: Mina Markovič evropska prvakinja, Janja Garnbret podprvakinja
Mina Markovič 6. na evropskem balvanskem prvenstvu v Innsbrucku
Janja Garnbret in Mia Krampl evropski mladinski prvakinji v težavnostnem plezanju