Pet slovenskih športnih plezalcev v finalu Imsta

Na tretji tekmi za svetovni pokal v težavnosti, ki 31. julija in 1. avgusta 2015 poteka v avstrijskem Imstu, se je v sobotni finale uvrstilo kar pet slovenskih športnih plezalcev: Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Domen Škofic in Urban Primožič.
Pet finalstov v Imstu (foto Heiner Schmidl)

V Imstu se je v soboto v poznih večernih urah končal polfinale tretje letošnje tekme za svetovni pokal v težavnostnem plezanju. Tokrat so bili v glavnih vlogah prav slovenski plezalci, saj se je vsem petim polfinalistom uspelo prebiti v današnji finale. Blestela je najstnica Janja Garnbret, ki je edina preplezala do vrha polfinalne smeri in znova potrdila svoj nesporni talent in je v očeh plezalne javnosti prva favoritinja za današnjo zmago. Četrti rezultat polfinala je s še ne popolnoma zdravim levim gležnjem dosegla Mina Markovič, krstni nastop v finalu svetovnega pokala pa si je priplezala Tjaša Kalan. Tudi v moški konkurenci se je slovenski reprezentanci končno vse poklopilo. Domen Škofic je dosegel četrti rezultat polfinala, Urban Primožič pa se je s sedmim rezultatom po dobrem letu spet uvrstil v finale tekme svetovnega pokala.

V ženski konkurenci so blestele predvsem mlade tekmovalke. Drugi rezultat sta z enako višino kot Markovičeva, dosegli Jessica Pilz in Anak Verhoeven. V finalu pa bodo poleg že omenjenih tekmovalk startale še Helene Janicot, Christine Schranz in Yuka Kobayashi. Pri moških je s polfinalno smerjo najbolje opravil domačin Jakob Schubert, naslednjo višino sta dosegla Gautier Supper in Adam Ondra, v finale pa so se poleg obeh slovenskih predstavnikov uvrstili še Romain Desgranges, Sebastian Halenke in Thomas Joannes. Za negativni presenečenji sta poskrbela Jain Kim in Ramon Julian Puigblanque, ki sta ostala brez uvrstitve v finale.

Rezultati POLFINALE - ŽENSKE

Rezultati POLFINALE - MOŠKI

Program finalnega dne - Imst 2015

Sobota, 1. avgust
19:00 - predstavitev finalistov (prenos v ŽIVO)
19:30 - finale moški (prenos v ŽIVO)
20:20 - finale ženske (prenos v ŽIVO)

Prenos finala si lahko ogledate na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Jernej Peterlin
Vir: Friko.si