Janja Garnbret in Anže Peharc evropska mladinska prvaka v balvanskem plezanju

Na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanskem plezanju, ki je 21. in 22. julija 2015 potekalo v francoskem Argentieru, je slovenska mladinska reprezentanca osvojila dve zlati medalji. Kadetinja Janja Garnbret je po junijskem naslovu evropske prvakinje v težavnostnem plezanju osvojila še balvansko lovoriko, zmage med mladinci se je veselil Anže Peharc. Slovenski uspeh je dopolnilo še šest finalistov.
Janja Garnbret in Anže Peharc evropska mladinska prvaka v balvanskem plezanju (foto Urh Čehovin in Anže Štremfelj)
Za naslov evropskega mladinskega prvaka se je v Franciji potegovalo 180 mladih športnih plezalcev, med njimi 14-članska slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja. V sredinem finalu je nastopilo osem slovenskih športnih plezalcev.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je po zmagi na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnostnem plezanju junija v Edinburgu tudi danes v Argentieru pometla s konkurenco in postala še evropska mladinska prvakinja v balvanskem plezanju ter osvojila tudi zlato medaljo v skupnem seštevku evropskega mladinskega prvenstva v kombinaciji. "Po tekmi v Chamonixu sem naredila še nekaj dobrih balvanskih treningov in tako dobro pripravljena odšla na prvenstvo v Argentiere. V finalu sem zelo uživala in odplezala tako, kot znam. Zelo sem vesela, da sem že trikrat postala evropska prvakinja, in upam, da bom v tem slogu tudi nadaljevala," je bila upravičeno zadovoljna Janja, tudi evropska podprvakinja v težavnosti v članski konkurenci iz Chamonixa pred dobrim tednom, ki bo v začetku septembra v Arcu poskušala ubraniti lanski naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnosti.


Janja Garnbret je preplezala do vrha vse balvane in med kadetinjami prepričljivo osvojila naslov evropske mladinske prvakinje v balvanskem plezanju. (foto Urh Čehovin)

Slovensko zmagoslavje je po lanski kadetski bronasti kolajni na evropskem prvenstvu letos z zmago v kategoriji mladincev dopolnil Anže Peharc (AO PD Kranj). "Zelo sem zadovoljen z izidom tekme, predvsem zato, ker sem v finalu končno odplezal svoj maksimum. Prav tako sem zelo vesel, da so se vsi treningi končno poplačali. Na tekmi sem se počutil odlično in z veseljem pričakujem svetovno mladinsko prvenstvo v Arcu," je povedal Peharc, že svetovni mladinski prvak v težavnosti leta 2012 v Singapurju.

V finalu so nastopili še Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), ki je v kategoriji kadetinj osvojila 4. mesto, pri starejših deklicah so se Lučka Rakovec (ŠPO PD Rašica), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Mia Krampl (AO PD Kranj) in Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) uvrstile na 4., 5., 7. in 8. mesto. V moški konkurenci je kadet Zan Sudar (AK Ravne) dosegel 7. mesto. V skupni razvrstitvi evropskega pokala v balvanih, za katerega je štela tudi ta tekma, sta Anže Peharc in Tjaša Slemenšek zasedla odlično 2. mesto.


Prijetno presenečenje Anžeta Peharca, evropskega mladinskega prvaka v balvanih v kategoriji mladincev. (foto Anže Štremfelj)

Šest plezalcev je svoje nastope končalo v polfinalu: kadetinja Sara Lukič (Šaleški AO) je dosegla 11. mesto, prav tako mladinka Julija Kruder (ŠPO PD Celje-Matica). Kadeta Matic Kotar (ŠPO PD Rašica/ŠD Proteus) in Nejc Dvoršek (Šaleški AO) sta se uvrstila na 18. oz. 24. mesto, Maks Bogolin (AO PD Črnuče)
je med starejšimi dečki dosegel 20. mesto, Jure Primc (ŠPO PD Radovljica) pa med mladinci 21. mesto.

"Po kvalifikacijah sem bil zadovoljen z osmimi finalisti. Še posebej so presenetile starejše deklice, ki so se kar vse uvrstile v drugi krog tekmovanja. V finalu sem od njih pričakoval nekoliko boljše plezanje, vendar tokrat razen Lučke Rakovec niso bile konkurenčne najboljšim. Povsem drugače je bilo v kategoriji kadetinj, kjer je Janja preplezala vse balvane do vrha in brez težav zmagala. Tjaša Slemenšek je bila blizu najboljšim, vendar je zaradi nepreplezanega prvega balvana končala na nehvaležnem 4. mestu. Na koncu je za presenečenje poskrbel Anže Peharc, za katerega sem sicer vedel, da je dobro pripravljen, kljub temu pa me je s preplezanimi vsemi balvani in osvojenim naslovom evropskega prvaka nekoliko presenetil. Vesel sem, da nam je uspelo ponoviti uspehe iz Edinburga," je po tekmi dejal
Anže Štremfelj, selektor slovenske mladinske reprezentance, ki se je tudi s svetovnega mladinskega prvenstva v težavnosti v sredini junija iz Edinburga vrnila z dvema zlatima kolajnama.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

------------------
Povezane novice:
Zgodovinski dosežek: Mina Markovič evropska prvakinja, Janja Garnbret podprvakinja
Janja Garnbret in Mia Krampl evropski mladinski prvakinji v težavnostnem plezanju
Anže Peharc svetovni prvak, Sloveniji štiri medalje na mladinskem svetovnem prvenstvu Singapur 2012