Mina Markovič Ime tedna na Valu 202

Športna plezalka Mina Markovič, ki je na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Chamonixu pometla s konkurenco in osvojila naslov evropske prvakinje, prvi za Slovenijo, je postala Ime tedna na Valu 202.
Mina Markovič (foto Urban Primožič)
Med tremi kandidati, ki so najbolj zaznamovali pretekli teden, je v rubriki Ime tedna na Valu 202 poleg Tine Čerpnjak in Zmaga Modica tudi najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič, ki je na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Chamonixu pometla s konkurenco in osvojila naslov evropske prvakinje, kar je tudi prvi evropski naslov v težavnostnem plezanju za Slovenijo.

Zanjo glasujete tako, da pošljete SMS s ključno besedo VAL3 na 1919. SMS stane 1 € in pomeni humanitarni prispevek v projektu Botrstvo v Sloveniji. Glasujete lahko do ponedeljka do 11.30. Glasovanje neposredno v programu Vala 202 bo potekalo v ponedeljek, 20. julija 2015, ob 8.00 in 11.00. Spletna anketa je dosegljiva na tej povezavi.

Mina Markovič je na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Chamonixu, ki je bilo hkrati uvodna tekma za svetovni pokal, 12. julija 2015 zmagala in osvojila naslov evropske prvakinje. To je zgodovinski dosežek za slovensko športno plezanje, kajti v težavnosti še nismo imeli evropske prvakinje. Najuspešnejša slovenska športna plezalka je ob dveh zlatih kolajnah osvojila še srebrno v skupnem seštevku evropskega prvenstva v kombinaciji, potem ko je bila maja v Innsbrucku šesta v balvanih.

DOPOLNJENO: Ime tedna je postala Mina Markovič, ki je v pogovoru za Val 202 povedala naslednje:

Mina Markovič o tem, kakšna je razlika, ko pleza za medaljo ali v prostem času: “Ko tekmujem, imam le eno priložnost in je to moj čas, da se dokažem. V prostem času pa plezam prosto po steni.”

Kaj pomeni biti tako uspešna plezalka: “Če želiš izkoristit potenciale, moraš vložiti vse v šport in biti nepopustljiv. Če bi vsi v službah toliko vlagali v kariere, kot to storimo mi, bi bilo stanje bistveno boljše.”

Pravi, da ima veliko priljubljenih točk, kjer pleza. Zelo ljubo prizorišče je Chamonix, z veseljem pa se vrača na plezalne lokacije v Aziji. Mina Markovič je stara 27 let in je bila na začetku plezalne kariere ‘samoukinja’. “Ko sem začela plezati, je bilo plezanje tu še v povojih.”

Pravi, da imajo mladi boljšo tehniko, kot jo je imela sama na začetku. Vendar kljub težavnim začetkom v plezanju, tega nikoli ni opustila. Preizkusila se je tudi v drugih športih, ampak ‘ni bilo pravega klika, da bi pri njih vztrajala’.

Preberite več: Zgodovinski dosežek: Mina Markovič evropska prvakinja, Janja Garnbret podprvakinja