Janja Garnbret in Mia Krampl evropski mladinski prvakinji v težavnostnem plezanju

Na evropskem mladinskem prvenstvu v športnem plezanju, ki je od 12. do 14. junija 2015 potekalo v Edinburgu, je slovenska mladinska reprezentanca kot edina osvojila dve zlati medalji. Kadetinja Janja Garnbret je že tretjič zapored postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju, z zmago med starejšimi deklicami je prijetno presenetila Mia Krampl.
Mia Krampl evropska mladinska prvakinja v kategoriji starejših deklic (foto Anže Štremfelj)
Za naslov evropskega mladinskega prvaka se je na Škotskem potegovalo več kot 250 mladih športnih plezalcev, med njimi osem članov slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja, ki so tekmovali v disciplini težavnost. Vsi so se uvrstili v sobotni polfinale, v nedeljskem finalu pa je nastopilo pet slovenskih športnih plezalcev.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je prepričljivo zmagala v kategoriji kadetinj in tako tretjič zapored postala evropska mladinska prvakinja. »Zelo sem zadovoljna s svojim plezanjem. Prav tako sem vesela, da mi je tretjič zapored uspelo osvojiti naslov evropske prvakinje. V vsako smer sem vstopila zbrana in odločna in tako vedno dosega vrh, kar je bil tudi moj cilj. Po treh mednarodnih tekmah težavnosti se bom zdaj osredotočila na evropsko mladinsko prvenstvo v balvanih in na svetovno mladinsko prvenstvo, ki bo konec avgusta v Arcu,« je povedala Janja, ki bo v Arcu poskušala ubraniti lanski naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnosti.

Za največje presenečenje je z zmago v kategoriji starejših deklic poskrbela Mia Krampl (AO PD Kranj), izjemno vesela svoje najboljše uvrstitve do zdaj: »Pred polfinalom sem si s preplezanima kvalifikacijskima smerema delila prvo mesto. Enak rezultat je doseglo še sedem punc v moji kategoriji. Polfinalna smer ni bila preveč zahtevna, zato sem jo brez večjih težav preplezala do vrha. V finale sem šla odločno in padla v zaključnem delu smeri, ki je bila konstantna in brez težjih detajlov. Zelo sem zadovoljna, da mi je na evropskem prvenstvu uspelo zmagati.«

V finalu so nastopili še Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), ki je v kategoriji kadetinj osvojila 7. mesto, ter mladinca Martin Bergant in Milan Preskar (oba PK Škofja Loka) s končnim 4. oziroma 5. mestom. Tri plezalke so svoje nastope končale v polfinalu: Tjaša Kalan (AO PD Kranj) je pri mladinkah dosegla 12. mesto, pri starejših deklicah pa Lučka Rakovec (ŠPO PD Rašica) 13. mesto in Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) 16. mesto.

»Največje presenečenje tokratnega evropskega prvenstva v Edinburghu je zmaga Mie Krampl med starejšimi deklicami. Z uvrstitvijo na tretje mesto v Imstu je sicer pokazala, da lahko 'pripleza' na najvišja mesta, kljub temu pa je zmaga na do zdaj najpomembnejši tekmi letos zame nekoliko nepričakovana. Zares dobro plezanje je pri kadetinjah zopet prikazala Janja Garnbret, ki je prav vse smeri brez večjih težav preplezala do vrha. Njena zmaga je bila bolj pričakovana, vendar zato nič manj dragocena za našo ekipo. Z vsemi letošnjimi rezultati dokazuje, da se razvija v zares vrhunsko tekmovalko,« je vtise strnil selektor slovenske mladinske reprezentance Anže Štremfelj in še dodal: »Naša reprezentanca je bila edina, ki je v težavnosti osvojila dve zlati medalji, kar je dober dosežek. Kljub temu smo bili v nakaterih kategorijah sposobni doseči precej več. Med mladinci, mladinkami in tudi pri starejših deklicah so naši plezalci naredili kar nekaj napak, ki so jih stale uvrstitve v finale, nekatere pa celo uvrstitve na zmagovalni oder. Marsikdo izmed njih je bil pripravljen precej bolje, kot kažejo njihovi rezultati. Vesel sem vseh uspehov in motiviran za nadaljnje delo z reprezentanco.«

Iskrene čestitke in smelo naprej!

Manca Čujež

Povezane novice:
Zlato za Janjo Garnbret, bron za Mio Krampl v Imstu
Zlato in bron za uvod v evropski mladinski pokal v športnem plezanju
Janja Garnbret svetovna mladinska prvakinja, Martin Bergant do brona - Mladinsko SP v športnem plezanju - Noumea 2014
3 medalje na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnostnem plezanju