Deseto in dve enajsti mesti za slovenske plezalce v Torontu

Na prvi tekmi za svetovni pokal v balvanskem plezanju v letošnji sezoni so slovenske barve zastopali trije športni plezalci. Julija Kruder je tekmovanje končala na 10. mestu z enim vrhom in štirimi bonusi. Jernej Kruder in Domen Škofic sta si z enim doseženim vrhom in tremi bonusi delila 11. mesto. Zmagala sta Francoz Alban Levier in Avstrijka Anna Stöhr. Svetovni pokal v balvanskem plezanju se nadaljuje že prihodnji teden v Vailu.
Julija in Jernej Kruder in Domen Škofic na tekmi SP v Torontu (foto Slovenija climbing team)
Polfinale prve tekme SP je postregel s precej prenečenji, v obeh konkurencah. Med moškimi je od favoritov le Adamu Ondri uspelo priti med najboljših šest. Pred začetkom finala sta v vodstvu dva Francoza – Jeremy Bonder in Alban Levier, poleg njiju pa še njun rojak Manuel Cornu. Brez finala pa je ostal sicer prvi član francoske ekipe, Guillaume Glairon Mondet. Po polfinalu je izpadel tudi domači favorit Sean McColl in Avstrijec Jakob Schubert. Jernej Kruder in Domen Škofic sta si z enim doseženim vrhom in tremi bonusi delila 11. mesto.

Brez presenečenj pa ni šlo niti v ženski konkurenci. V polfinalu je svojim nastopom končala druga plezalka lanskega skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju – Shauna Coxsey, ki pa je pozneje na svoji Facebook strani zapisala, da se bori s prehladom ter je celo ostala brez glasu, tako da ne bo sokomentatorka v večernem oz. za nas že nočnem finalu. Odlično formo z evropskega prvenstva je v Kanado prenesla Katharina Saurwein, ki se je kot četrta uvrstila v finale, mesto za njo pa njena reprezentančna kolegica, Anna Stöhr. Po polfinalu vodi Alex Puccio pred Juliane Wurm in Akiyo Noguchi.

Julija Kruder je tekmovanje končala na 10. mestu z enim vrhom in štirimi bonusi. Do vrha je prišla na prvem balvanu, ki je težave povzročal tudi najboljšim, zelo blizu pa je bila tudi na drugem in tretjem problemu, na tretjem balvanu je celo že z eno roko dosegla vrh, vendar ji žal ni uspelo zraven dati še druge roke, tako da vrh seveda ni bil priznan.

Finale se je začelo izjemno zanimivo, prvi balvanski problem v ženski kategoriji pa je zaznamoval črni trak, ki omejuje do kam lahko steno uporabijo plezalci oziroma plezalke. Na prvem balvanu so kar štiri od petih tekmovalk prišle do vrha, vendar so ob tem prestopile to mejo in vrh ni bil veljaven. Melissa je bila edina, ki ji ob napaki ni uspelo ponoviti dosežka in priti do vrha, ki bi štel, Juliane pa je bila edina, ki se je ob prvem poskusu spomnila na trak in bila s tem uspešna v prvem poskusu. Anna in Akiyo sta prvič prestopili in bili uspešni v drugo, Alex pa v tretje, saj je v drugem poskusu nekoliko prehitro padla z vrha. Na moškem prvem balvanu je bil v prvem poskusu edini uspešen Kokoro, ki pa je potem na drugem balvanu takoj izgubil vodstvo, saj ni bil uspešen. Za zmago sta se na koncu borila Alban Levier in Nathaniel Coleman, oba uspešna na prvih treh problemih, vendar pa je Francoz za dosežene vrhove potreboval manj poskusov. Že prej omenjeni Japonec Kokoro Fujii je bil edini na vrhu četrtega balvana, kjer so se plezalci na sredini problema obračali na glavo.

V ženski konkurenci so se nosilke medalj določale na drugem balvanu, kjer so bile uspešne le najboljše tri tekmovalke. Anna je potem edina splezala še tretji problem, Akiyo pa zadnjega, vendar je Avstrijka za to potrebovala manj poskusov in se veselila zmage. Na zadnjem balvanu je bila poleg Akiyo uspešna tudi Alex, vendar Američanka ni preplezala drugega balvana in zaostala za stopničkami, imela je več poskusov za dva vrhova kot Juliane, polega tega pa je imela Nemka tudi večje število bonusev. Po tekmovanju je Anna Stöhr povedala, da je bila najbolj vesela ravno vrha na tretjem problemu, ki ji tehnično sploh ni ustrezal, na koncu pa ji je ravno ta vrh prinesel zmago.

Svetovni pokal v balvanskem plezanju se nadaljuje že prihodnji teden v Vailu.

Rezultati:

Ženske:
1. Anna Stöhr, Avstrija
2. Akiyo Noguchi, Japonska
3. Juliane Wurm, Nemčija
4. Alex Puccio, ZDA
5. Katharina Saurwein, Avstrija
6. Melissa Le Neve, Francija

Moški:
1. Alban Levier, Francija
2. Nathaniel Coleman, ZDA
3. Adam Ondra, Češka
4. Kokoro Fujii, Japonska
5. Manuel Cornu, Francija
6. Jongwon Chon, Koreja
7. Jeremy Bonder, Francija

Mojca Breskvar
Vir: Friko.si