Začenja se evropsko prvenstvo v balvanih Innsbruck 2015

V Innsbrucku se danes, 14. maja, s kvalifikacijami začenja evropsko prvenstvo v balvanih, katerega finale bo v soboto, 16. maja. Prvenstvo bo prva letošnja tekmovalna preizkušnja v sezoni športnega plezanja. V zgoščeni konkurenci - v tirolski prestolnici se bo namreč zbrala večina najboljših - sta v ožjem krogu favoritov Slovenca Mina Markovič in Jernej Kruder, poleg njiju bo nastopilo še pet slovenskih plezalcev.
Mina Markovič in Jernej Kruder med favoriti EP v Innsbrucku (foto Luka Fonda)
V polfinale, ki bo na sporedu v petek, 15. maja 2015, od 18.00 do 20.30 so se uvrstili Domen Škofic (11. v kvalifikacijah), Gregor Vezonik (15.), Julija Kruder (11.) in Mina Markovič (15.).

Avstrijski organizatorji so najboljša slovenska tekmovalca v balvanih vključili na seznam prvih favoritov prvenstva. Od sedmerice slovenskih predstavnikov najvišje kotira 24-letni Kruder, ki je lani na SP v Münchnu gledal v hrbet le Čehu Adamu Ondri in osvojil svojo prvo srebrno kolajno. V mlajši panogi športnega plezanja, v kateri morajo tekmovalci brez pomoči varovalne vrvi premagati različne težave v več smereh, je lani zmagal na prestižnem mastru v Arcu, v seštevku svetovnega pokala v balvanih pa je kot najboljši Slovenec končal na osmem mestu.

"Priprave smo letos izkoristili stoodstotno in skoraj dvomim, da bi lahko naredili še kaj več. Formo v primerjavi z lanskim letom čutim malo bolj spodbudno in upam, da jo bom lahko na tekmah izkoristil, kot je le mogoče," je pred bojem za prvo lovoriko na prvenstvih stare celine dejal Kruder.

V ženski konkurenci je prva slovenska favoritinja 27-letna Markovičeva, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v seštevku težavnosti in balvanov (2011, 2012 in 2013) ter v letih 2011 in 2012 zmagovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

"Z veseljem pričakujem prvo tekmo letošnje sezone, evropsko prvenstvo v balvanih, saj je od zadnjih tekem minilo že kar nekaj časa. Menim, da so priprave potekale zelo uspešno in smo tako skupaj z reprezentanco kot individualno s trenerjem Romanom Krajnikom naredili dobro bazo za prihajajočo sezono. Sama sem se letos s treningom nekoliko bolj posvetila težavnosti, vendar verjamem, da sem tudi balvansko tekmo sposobna dobro odplezati," je prepričana Markovičeva, ki je pred dvema letoma na EP v Eindhovnu zaostala le za Avstrijko Anno Stöhr za srebrno kolajno, na lanskem SP v Münchnu pa je bila deveta. Lani je sicer na prvenstvu v Gijonu postala svetovna podprvakinja v težavnosti.

Slovenijo bodo v Innsbrucku zastopali še Jernejeva mlajša sestra Julija Kruder, Katja Kadič, Domen Škofic, Gregor Vezonik in Jure Bečan. Slovenski selektor Roman Krajnik je prepričan, da se je vseh sedem sposobnih uvrstiti v polfinale.

"Letos smo priprave začeli že januarja. Imeli smo tudi do štiri reprezentančne treninge na teden. V marcu smo šli tudi na priprave v Fontainebleau, v aprilu pa v Stuttgart. Letos smo skušali odpraviti oziroma izboljšati napake. Treningi so bili zelo naporni in upam, da bodo poplačani. Mislim, da smo vsi dobro pripravljeni. Moja pričakovanja niso velika, le da bi odplezala, kakor najbolje znam. In če bom tako plezala, vem, da lahko pridem tudi v finale," je pričakovanja razkrila Krudrova.

Škofic pa je dodal: "Večino treningov sem letos naredil z reprezentanco. Resno sem se lotil, da napredujem tudi v balvanskem plezanju. V tako dobri formi še nisem bil, kljub temu pa mi ostaja še nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo treba čim prej 'zrihtat'. Sem si pa že dokazal, da sem na dober dan sposoben marsičesa. V Innsbruck grem sproščen, želja je seveda tako kot vedno dobro plezanje. Na boulder tekmah najvišjega ranga še nisem bil v finalu, tako da je to logičen cilj. Do tja pa bo treba nekaj sreče."

SPORED
četrtek, 14. maj
10.00-14.00 - kvalifikacije (moški)
16.00-20.00 - kvalifikacije (ženske)

petek, 15. maj
18.00-20.30 - polfinale (moški, ženske)

sobota, 16. maj
19.30 - finale (moški, ženske)
podelitev medalj po koncu finala

Vir: STA