Domov Planinska Zveza Slovenije
Komisija za športno plezanje Obvestila Izobraževanja Državno prvenstvo Reprezentanca Plezališča
 

  Aktualno  
  REZULTATI DP 2017  
  Zaradi nove aplikacije vodenja rezultatov Državnega prvenstva lahko vse rezultate spremljate na novi...  

  Pomembne povezave  
  Seznam strokovnih kadrov  
  Rezultati zadnje tekme  
  DP Internetne prijave  
  Koledar dogodkov 2012  

  Zunanje povezave  
  PZS  
  Mednarodna plezalna zveza  
  Vzhodna liga  
  Zahodna liga  
  Slovenska antidopinška organizacija  
  Kategorizirani šp. plezalci  
     
 

Pogosta vprašanja glede inštruktorjev športnega plezanja

Pred prijavo

Zamudila sem razpisni rok. Se lahko prijavim naknadno?

Ne.

Aktivno plezam že 12 let in imam opravljen izpit za starejšega alpinističnega pripravnika pri AO, obiskoval ter zaključil sem tudi tečaj za športnega plezalca. Zanima me, če se lahko prijavim na izpit za inštruktorja športnega plezanja, ali moram prej narediti izpit za športnega plezalca?

Ne. Za pristop na seminar in izpite za inštruktorja športnega plezanja je potrebno imeti izpit za športnega plezalca in eno leto staža kot športni plezalec. Kot je to določeno v pravilniku se naziv športni plezalec prizna tudi vsem, ki so opravili izpit za naziv alpinist.

Ali se lahko prijavim direktno na drugi rok izpita, ker imam v času prvega roka obveznosti?

Da, vendar imate na ta način samo eno priložnost, da uspešno opravite izpit. Predvidena sta samo dva izpitna roka.

Kako je z veljavnostjo naziva “Inštruktor športnega plezanja 1” v tujini?

KŠP nima dogovora z nobeno državo zato je to odvisno od organiziranosti športnega plezanja v posamezni državi.

Ali se lahko prijavim na seminar za inštruktorja, saj izpolnjujem vse pogoje (leta, število preplezanih smeri...) razen tega, da nimam naziva športni plezalec s strani KŠP.

Ne, saj je potrebno izpolnjevati vse pogoje.

Izpit za športnega plezalca sem opravil 3 leta nazaj pri svojem društvu in po pravici nisem imel pojma, da ga je potrebno potrditi pri KŠP.

Samo KŠP organizira državno priznan izpit za športnega plezalca kar pomeni, da vam društvo, klub, ali odsek ne more podeliti naziva Športni plezalec.

Zanima me, če se da nekako urediti tako, da naredim izpit za Športnega plezalca v januarju in se takoj nato februarja prijavim še na izobraževanje za inštruktorja.

Ne.

V času izobraževanja

Na izpit me bo pripeljal moj partner ali moja prijateljica. Sta lahko prisotna v dvorani kot opazovalca med opravljanjem izpita?

Ne. V času izpita so v dvorani lahko samo kandidati in člani izpitne komisije. Opazovalci so običajno moteč dejavnik, ki lahko pripelje do zmanjšanja varnosti.

 

Izpita nisem uspešno opravil v dveh rokih. Ali lahko naslednje leto opravljam samo tiste sklope (teorija, vrvna tehnika, tehnika plezanja, prva pomoč, testna smer, seminarska naloga), ki so mi še ostali?

V kolikor vam je komisija sporočila, da vaše znanje zadostuje za vaditelja (za inštruktorja pa ne), lahko na prvem naslednjem izobraževanju opravljate samo manjkajoče sklope. V nasprotnem primeru morate celotno izobraževanje in izpit opravljati še enkrat.

Komisija ocenjuje, da moje znanje zadostuje za vaditelja športnega plezanja. Kaj to pomeni?

To pomeni, da ste usposobljeni za samostojno vodenje in izvajanje plezalnih tečajev oziroma začetnih šol na umetnih stenah. Poleg tega lahko na prvem naslednjem izobraževanju opravite samo manjkajoče sklope za inštruktorja.

Kaj točno moram kot vaditelj opraviti na prvem naslednjem izobraževanju?

Vaditelju, ki je v prejšnjem izobraževanju opravil teorijo za IŠP v celoti, se teoretični izpit prizna samo na prvem naslednjem izobraževanju za IŠP. Enako velja za posamezne sklope praktičnega izpita. Prisotnost na teoretičnih predavanjih ni obvezna. Prisotnost na praktičnih predavanjih za neopravljene sklope je obvezna. Pri praktičnem delu izpita se ponovno opravlja manjkajoče sklope. Kotizacija se plača v celoti.

V času izobraževanja oziroma pred izpitom sem se poškodoval. Ali lahko izpit opravljam naslednje leto?

V primeru poškodbe lahko kandidat izpit (IŠP, vaditelj) opravlja samo na prvem naslednjem izobraževanju, kjer se mu priznajo vse opravljene teoretične in praktične teme. Kotizacije ni potrebno plačati. 

 

Obnovitev licence

Licenca mi velja do vključno 2013. Ali to pomeni, da jo moram obnoviti na seminarju v začetku leta 2013 ali na seminarju v začetku leta 2014?

Licenco morate v tem primeru obnoviti v začetku leta 2014.

Licenca mi poteče konec leta 2013. Obnovitveni seminar bo šele v letu 2014. Ali to pomeni, da so vsi naši inštruktorji od začetka leta 2014 pa do izvedbe obnovitvenega seminarja nelicencirani?

Ne, licenca se vsem avtomatsko podaljša do izvedbe obnovitvenega seminarja.

 

 
   
 
Domov